Treball maria rosa

Páginas: 7 (1575 palabras) Publicado: 28 de enero de 2012
MARIA ROSA. ÀNGEL GUIMERÀ.

1. Per què creus que Guimerà es mostra tan lacònic en la descripció de les anotacions. Són suficients per confirmar el realisme de l’acció i de les situacions? On i quan passa l’obra? Quant temps s’ha esdevingut entre el començament i el desenllaç?

* Són breus per tal d’agilitzar l’acció; passen moltes coses al mateix temps i apareixen molts personatges,sobretot al casament (Acte III) i a la detenció de l’Andreu (Acte I).
També són breus perquè l’important no és l’escenari, sinó l’acció que està succeint en aquell precís moment. Alguns exemples d’acotacions breus serien les de l’escena III, en una de les línies d’en Marçal on diu: (exagerat), (alt) i (a part).

* Sí, són suficients tot i ser una obra escrita.

* Passa al segle XIX,l’època contemporània a l’autor, i en un poble d’ambient rural.
Algunes de les pistes que ens fan possible deduir aquesta informació serien: l’analfabetisme dels personatges, la parla plena de castellanismes (com a l’acotació de l’acte I que diu “botella” en comptes d’ “ampolla”), la manera com es feien les carreteres (les construïen els homes i eren de terra), el tracte a la dona (com quan la Tomasa esquedava fent el sopar), la dependència de la dona cap a l’home (quan la Maria Rosa va a viure amb el seu germà), etc.

* En tota l’obra, només sabem que han passat 15 mesos des que saben la mort de l’Andreu al primer acte i el començament del segon.

2. Una de les constants de les obres de Guimerà és la presentació coral dels personatges. Quines són les característiques socialsd’aquests personatges? En algun moment de l’obra funcionen com a grup cohesionat?

* Respecte a la presentació coral dels personatges, ho fan tots junts perquè tots volen destacar la força, el companyerisme i la col·lectivització del poble.

* Són de classe obrera, treballadora, analfabets, però molt units i amb sentiments d’autoprotecció. Són molt solidaris i conscients de que han d’actuar totsjunts; tots van a la una en el mal i en el bé. A l’últim acte, no actuen però els hi llegim els pensaments, finalment van decidir aprovar coralment l’acte criminal de la Maria Rosa.

* Sí, solen funcionar com a grup cohesionat gairebé sempre, l’única excepció seria la del dinar; en aquell moment l’afecte de l’alcohol, l’ambient de festa que hi havia, les rialles i el fet de que anaven més a laseva, va fer que deixessin d’estar cohesionats momentàniament.

3. Creus que el conflicte social que Guimerà exposa, amb el plantejament inclòs d’una vaga que afecta tots els personatges, és el més important de l’obra, o consideres que queda diluït dins del conflicte sentimental?

* Queda diluït dins del conflicte sentimental. D’es d’un principi ens trobem amb dos conflictes, l’amorósi el social. L’amorós el componen la Maria Rosa, en Marçal i l’Andreu, i el social era la demanda de les quinzenes, que demanaven un sou en condicions per no viure en aquelles pèssimes condicions a casa, raó per la qual es plantejava una vaga.
Hi ha un paral·lelisme mentre s’escriu la carta: en Marçal dicta a la Maria Rosa el que ha d’escriure, però conforme va dictant, es va decantant i va fentun difuminat del tema fins que s’acaba declarant a la Maria Rosa.

4. Analitza tots els personatges i digues com es relacionen. Què tenen en comú, què els diferencia, quins són els seus sentiments, quines singularitats presenten, responen a algun estereotip...?

* Maria Rosa: És la protagonista, l’obra gira al seu entorn. Treballa rentant la roba dels treballadors que construeixen lacarretera. És la germana d’en Quirze i la cunyada de la Tomasa. És una dona jove, bonica i alegre, casada amb l’Andreu, amb el qual manté una relació perfecte, però amb manca d’erotisme i passió. Amb en Marçal troba la xispa, el punt d’erotisme que li fa falta al seu matrimoni, troba allò que mai ha trobat amb l’Andreu i per tant se sent atreta per en Marçal, però finalment el matarà.

*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • treball rosa
  • Maria rosa
  • rosa maria
  • Maria Rosa
  • Maria Rosa
  • María Rosa
  • Proyecto Inclusivo de Rosa Maria.
  • HISTORIA DE MARÍA ROSA MÍSTICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS