L'estimada de don jaume

Páginas: 4 (809 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2012
Joan Maragall organitza els vit - i set poemes de Visions i Cants, seguint l'estructura del mateix títol. L'estimada de Don Jaume pertany a la secció de Visions.
El poeta compartia el concepte devisió en el sentit de revelació, de mirada de l’intel·lecte i l’ànima, en un sentit proper al que tenia en els romàntics alemanys. Els poemes de la secció de les «Visions» són sobre personatges dellegendes populars amb què el poeta volia indagar l’ànima catalana i la seva evolució. Són poemes sobre les llegendes d’aquests quatre personatges: la llegenda del mal caçador, la de l’eremita Joan Garí,la del comte Arnau i un poema sobre la llegenda de la conquesta de Mallorca de Jaume I.
Els personatges esdevenen símbols de vides a cara o creu, al llindar dels límits, que al final, però, trobenuna solució alliberadora, que és un acte de perdó i caritat. L’excepció a tots els personatges que cerquen la redempció és la figura del rei Jaume I, enamorat de Mallorca en conquerir-la. Segons J. LL.Marfany, Maragall articula a les «Visions» idees modernistes de pragmatisme, arrelament i resistència cultural.

El tema principal del poema és la conquesta i l'amor de Don Jaume I envers Mallorca.En el poema en qüestió, Don Jaume s’enamora de l’illa de Mallorca i s’embarca per conquerir-la. La qüestió és que ho fa per amor. Mallorca li donarà el nom de «conqueridor» en el sentit físic.Maragall en destacarà l’aspecte espiritual. Tot viatge és una conquesta. Sempre en tornem amb alguna cosa. La visió de Maragall de la conquesta de Mallorca com a satisfacció d’un desig amorós i religiós fapensar en l’amor cortès, d’elevació espiritual, o en aquella evocació que fa Borges de l’home que, quan es desperta, es troba amb una rosa als dits, obtinguda dins del somni. Don Jaume conquesta pelcristianisme, però, al final del poema, en el moment de morir-se, pensa que és a punt d’emprendre el viatge definitiu a aquesta illa que no és Ítaca, però com si ho fos.
Don Jaume, que estima la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jaume
  • Jaume I
  • Jaume Carbonell
  • JAUME ROIG
  • jaume plensa
  • La Bitacora De Jaume
  • Jaume sisa
  • Jaume Roig

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS