L'univers i la terra

Páginas: 13 (3175 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2013
L’UNIVERS I LA TERRA:
LA COMPOSICIÓ DEL UNIVERS:
- Matèria normal visible ( estels , planetes i gasos calents intergalàctics)
- Matèria normal no lluminosa ( forats negres i gas intergalàctic)
- Matèria fosca
- Energia fosca
MATÈRIA NORMAL O BARIÒNICA:
La matèria normal està formada per àtoms d’elements químics, 75 % d’hidrogen , l’element més simple.
MATÈRIA FOSCA:
La matèria foscaconstitueix un 21% de l’univers. No es pot veure directament i se’n desconeix la composició, perquè no emet ni reflecteix cap tipus de llum o radiació, es comporta com la matèria comuna.
ENERGIA FOSCA:
Constitueix el 75% de l’univers i distribuïda de manera homogènia per tot l’espai. No se sap quina es la naturalesa i es considera una de les incògnites més grans de la cosmologia moderna i de lafísica de les partícules. En van deduir l’existència mentre estudiaven explosions d’estels llunyans, supernoves, van comprovar que l’univers s’expandeix més ràpidament i van considerar que aquesta energia era la causant. L’energia fosca, s’oposa a l’atracció mútua entre les galàxies i causa la separació accelerada entre elles .
L’ORIGEN DE L’UNIVERS. LA TEORIA DEL BIG BANG
L’univers es va creardesprés d’una gran explosió, el big bang. Segons aquesta teoria , fa 13.700 milions d’anys, tota la matèria de l’univers estava concentrada en una zona petita, i quan es va produir l’explosió, va sortir impulsada en totes direccions. La matèria es va concentrar i es van formar els primers estels i les primeres galàxies , i l’univers continua en evolució constant.
En la gran explosió s’hauriaoriginat tota la matèria de l’univers i la seva expansió hauria produït l’espai i el temps.
LA CONFIRMACIÓ D’AQUESTA TEORIA:
El corriment al vermell del espectre de la llum procedent de les galàxies llunyanes, està provocat per l’efecte Doppler, relació directa en el desplaçament cap al vermell i l’augment de la distància entre galàxies va deduir que l’univers estava en expansió.La teoria no va serconfirmada fins que es va aportar proves que la confirmaven:
La radiació de fons de microones còmiques .
El so del eco de la gran explosió.
LA RADIACIÓ DE FONS DE MICROONES CÒSMIQUES:
Radiació de microones còsmiques es la resplendor de la gran explosió, i arriba com a microones a causa de l’expansió de l’univers
L’ECO DEL BIG BANG
La confirmació decisiva de la teoria va ser gracies a unsatèl·lit estatunidenc. Que va detectar petites pertorbacions de la radiació còsmica (variacions de temperatura en la radiació còsmica).Van indicar que l’univers primitiu se suposa que era extremadament calent i molt dens.
L’EVOLUCIÓ DE L’UNIVERS:
UNS SEGONS DESPRÉS DEL BIG BANG:
A una temperatura altíssima, les partícules acabades de formar interactuaven amb els fotons i van formar una fasecalenta i gasosa de matèria i radiació, com una sopa còsmica homogènia. Temperatura tan elevada que les partícules no eren prou estables per formar nuclis atòmics, l’univers era ópac.
LA FORMACIÓ DELS PRIMERS ELEMENTS:
La temperatura va baixar i va permetre la fusió de neutrons que van originar nuclis d’àtoms d’elements lleugers: hidrogen, heli. Procés anomenat nucleosíntesi primordial. Després latemperatura va baixar i va cessar la fusió nuclear.
A partir dels nuclis atòmics es van formar àtoms i es creu que després es va formar gairebé tot l’heli de actual. L’univers primitiu estava format per electrons, protons, fotons, i nuclis d’elements lleugers.
ELS PRIMERS ANYS DE L’UNIVERS:
La temperatura de l’univers va baixar i els protons va unir als electrons per formar àtoms d’hidrogen i elsfotons es van separar de la matèria i va produir la desvinculació de matèria i radiació, es va propagar lliurement per l’espai i l’univers es va fer transparent a la llum.
L’univers no era totalment uniforme, perquè hi havia regions de densitat més gran
Aquestes regions més denses , la gravetat era superior i atreia la matèria cap a elles. La matèria s’acumulava , s’anaven fusionant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Univers i la Terra
  • L'univers i la Terra
  • Les Supernoves I L'Expansió De L'Univers
  • La Terra I La Seua Dinàmica
  • Estructura i dinamica de la terra
  • Creació I Estructura De La Terra
  • La Terra en el context de l'Univers
  • Tallers de física de la terra i de l'espai

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS