historia duna mestra

Páginas: 6 (1486 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2013
“L'ensenyament té aquestes coses. Pot extenuar-nos, pot desil·lusionar-nos, pot acabar amb la nostra paciència, però enganxa. I alguns ens convertim en addictes.” PORTADA




ÍNDEX
1. Fitxa tècnica

Autor: Josefina R. Aldecoa
Títol: Història d’una mestra
Any de publicació del llibre: 1990
Editorial i ciutat on s’ha publicat: Editorial Anagrama, publicat a Barcelona
Col·lecció:Compactos
Número de pàgines: 240 pàgines
Capítols o parts del llibre: 3 capítols
Il·lustració: Ángel Jové

2. Breu resum
El llibre la “Història d’una mestra” ens presenta una rememora de Gabriela (la protagonista) de la seva vida. Com diu a la fitxa tècnica, la història es divideix en tres capítols principals que podríem atribuir-los al començament d’un somni, el somni en essència i el final delsomni, representant, cada un d’ells, una etapa de la vida de la mestra.
3. Perfil de docent que transmet el llibre
El perfil de docent que transmet el llibre sobre Gabriela (la mestra) cal dir que es definirà a partir de la metodologia emprada a cada centre on treballa i emmarcada pel context històric que es troba al llarg de la seva vida: des de 1923 fins a 1936: en aquest període, i amb tansols quinze anys, és una època convulsa i de canvis molt ràpids; es succeeixen canvis polítics on es va des de la monarquia d'Alfonso XIII, a la segona República (coincideix el naixement de Juana, filla de Gabriela, amb la proclamació de la República) i el començament de la guerra civil amb el “levantamiento militar”.
A mesura que anem llegint els capítols, la novel·la ens mostra el perfil dedocent; en la primera etapa es mostra una docent motivada, il·lusionada, amb gran dedicació i esforç, amb ganes d’ensenyar i instaurar noves idees transformadores; en la segona, on es casa no per amor passional sinó perquè comparteix la seva filosofia de vida com a mestre. Aquesta etapa és clau pel perfil, ja que li provoca una seguretat, una estabilitat i l’afecte que té a aquelles ganes detransformar els idearis. La tercera etapa, ens mostra el perfil de docent que encara lluita per allò que en un principi era la seva idea i la capacitat de fer d’aquella suposició i aquell desig, una realitat.
Per tant, Gabriela, és un claríssim exemple a seguir de docent: una dona forta, tenaç, enamorada de la seva professió, que la porta a viatjar i experimentar situacions negatives i precàries però queen el fons serien positives ja que l’ajuden a créixer tant personalment com professionalment, i que gràcies aquestes qualitats, aconsegueix vèncer molts obstacles per a la transmissió de la importància que tenen els valors de l’educació.
En altres paraules del llibre:
"Jo em deia: no pot existir dedicació més bella que aquesta. Compartir amb els nens el que jo sabia, despertar en ells el desigd'esbrinar pel seu compte les causes dels fenòmens, les raons dels fets històrics. Aquest era el miracle d'una professió que estava començant a viure i que em mantenia contenta malgrat la neu i la cuina fosca, malgrat el poc que aparentment em donaven i el molt que jo havia de donar. O potser era per això mateix. Una exaltació juvenil em trastornava i un aura d'heroïna m'envoltava davant els meusulls. Havia de passar molt temps fins que jo m'adonés que el que em donaven els nens valia més que tot el que ells rebien de mi."
4. Model de centre educatiu on es viu l’experiència
En el relat, la protagonista no només passa per un centre educatiu, sinó que al llarg de la seva vida va canviant d’entitats i aires.
En la primera etapa de la seva vida ens explica el camí dels seus records durantles seves pràctiques, començades a un petit lloc anomenat Terra de Camp i és allà on comenta així la seva experiència en aquest poble sota la contínua oposició i supervisió de l’alcalde que eren contraries a les idees de canvi que tenia la protagonista.
Aquestes nous canvis anirien per a una escola molt costumista, amb molts tabús i molt arrelada a uns pensament classicistes, sexistes i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia mestro alumno
  • Literatura catalana historia dun soldat
  • historia de dun can du el regreso
  • dunas
  • Las Dunas
  • Dunas
  • Dune
  • dunas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS