La inteligencia emocional

Páginas: 70 (17473 palabras) Publicado: 2 de marzo de 2011
ÍNDEX

Introducció 2

Concepte d’intel·ligència emocional 3

Què són les emocions? 4

El gestor de les emocions 6

Origen de la intel·ligència emocional 7

Tipus i aplicacions de la intel·ligència emocional 9

Ajust psicològic relacionat amb la intel·ligència emocional 14

La importància treballar la intel·ligència emocional i les habilitats 17

Esquema de lescompetències emocionals 23

La intel·ligència emocional en el context familiar 26

La intel·ligència emocional a la psicologia clínica 29

La intel·ligència emocional a l’escola 35

Casos pràctics 41

Treball de camp: visita a una escola 55

Conclusions 65

Bibliografia 66

Annexos 67

INTRODUCCIÓ

En aquest treball parlarem sobre un tema cada vegada més important i conscient en la nostrasocietat: la intel·ligència emocional.

La intel·ligència emocional són aquelles actituds que provenen d’un mateix i són també apreses a través de la cultura, la societat, de l’educació, la família, etc.

Hem volgut tractar aquesta qüestió perquè creiem que com a futurs professionals de l’educació hem de tenir en compte que tots els factors influeixen en el desenvolupament psicològic iemocional de l’infant i portar a terme una bona educació emocional a l’aula pot ajudar a garantir una bona salut emocional.

Els principals objectius del treball són assolir coneixements, tant teòrics com pràctics, sobre aquest tema en concret per tal de poder-los utilitzar el dia de demà amb els nostres alumnes.

Aquest treball trobarem informació sobre què és la intel·ligència emocional, els seusorígens i la seva aplicació en tots els seus àmbits: escolar, laboral, familiar, clínic...

CONCEPTE D’INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

La Intel·ligència Emocional és aquella aptitud de l’ésser humà que ens permet prendre consciència de les nostres emocions, la capacitat d’automotivar-nos, comprendre els sentiments dels altres, tolerar les pressions i frustracions que suportem, controlar elsimpulsos, regular els nostres estats d’ànim, evitar que l’angustia interfereixi en les nostres facultats racionals, accentuar la nostra capacitat de treballar en equip i la capacitat d’empatitzar i confiar amb els altres, que ens brindarà més possibilitats de desenvolupament personal.

És la capacitat que tenim els éssers humans de relacionar-nos amb el nostre entorn controlant les nostres emocions,comunicant-nos de forma assertiva i projectant una actitud optimista a la vida. També és la capacitat que un té per a solucionar problemes que eventualment es presenten, com la mort d’un familiar, saber enfadar-se o amb altres paraules, tenir el sentiment correcte, en el moment correcte i saber expressar-lo. En definitiva, és la capacitat que un té per a adaptar-se al seu entorn social, cultural,econòmic i psicològic.

Les persones que posseeixen una elevada Intel·ligència Emocional acostumen a ser socialment equilibrats, extravertits, alegres, poc predisposats a la timidesa i a rumiar les seves preocupacions. Demostren estar dotats d’una notable capacitat per a comprometre’s amb les causes i les persones, acostumen a adoptar responsabilitats, mantenen una visió ètica de la vida, sónafables i afectuosos en les seves relacions. La seva vida emocional és rica i apropiada, es senten a gust amb ells mateixos, amb els seus semblants i amb l’ univers social en el que viuen, tenen una visió positiva de sí mateixos, i la vida sempre té sentit

QUÈ SÓN LES EMOCIONS?

Les emocions són estats que perduren en el nostre caràcter des de que naixem fins que morim. Mitjançant alguns estudises va comprovar que els nadons són capaços de saber l’estat d’ànim dels adults. A l’enciclopèdia catalana, poden trobar la definició d’emocions com “un procés i estat afectiu que revelen tant una manera subjectiva d'afrontar la realitat com un contingut de consciència determinat”. Això vol dir, que és un estat que determina de quina manera ens sentim en aquell mateix instant.

Podríem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia emocional
  • Inteligencia Emocional
  • La Inteligencia Emocional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS