Ramon Llull

Páginas: 30 (7294 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015



Unitat 3. Primeres Paraules.


RAMON LLULL.


VIDA
I
OBRA




















Ramon Llull. Cronologia biográfica.

1232 Naixement de Ramon Llull a Ciutat de Mallorca.

1257 Llull es casa amb Blanca Picany i es relaciona amb l'infant Jaume, fill menor de Jaume el Conqueridor, destinat des de 1253 a ser rei de Mallorca.

1263 "Conversió ala penitència", a l'edat de trenta anys.

1265 Després d'una peregrinació a Rocamador i Sant Jaume de Compostel·la, Llull s'entrevista, segurament a Barcelo­na, amb sant Ramon de Penyafort, que li aconsella que estudiï no a París sinó a Mallorca. Compra un esclau moro i s'inicien nou anys de formació intel·lectual i lingüística.

1271-1274 Al final dels nou anys d'estudi, Llull escriu lesseves primeres obres, la Lògica d'Algatzell i el Llibre de contempla­ció.

1274 Mort de l'esclau que li ha ensenyat l'àrab. Il·lumina­ció de Randa, primera versió de l'Art (Art abreujada d'atrobar veritat), i començament de l'Etapa Quaternària  de la producció lul·liana.

1275 Llull és cridat a Montpeller pel príncep Jaume i sotmet les seves obres a l'anàlisi d'un expert franciscà, que lesaprova.

1276 El 17 d'octubre una butlla papal confirma la fundació del monestir de Miramar sufragada per Jaume II on tretze franciscans estudien àrab i l'Art.

1283 A Montpeller Llull escriu la novel·la Blaquerna, i una reelaboració del seu sistema en l'Art demostrati­va.

1287 Primera visita de Llull a la cort papal; no hi aconse­gueix res a causa de la mort recent d’Honori IV.1287-1289  Primera visita a París. S'entrevista amb el rei Felip IV el Bell; contactes amb Pere de Llemotges. Els primers intents d'ensenyança universitària fracas­sen. Redacció del Fèlix o Llibre de Meravelles.

1290 A Montpeller simplifica i reformula el seu sistema en l'Ars inventiva veritatis; començament de l'Etapa Ternària del seu pensament. Rep una carta de recomanació del general delsFranciscans, Ramon Gaufredi, que l'autoritza a ensenyar als convents d'Itàlia.

1292 A Roma Llull (que ja té 60 anys) dedica al papa Nicolau IV la seva primera obra sobre la croada.

1293 Crisi psicològica a Gènova seguida pel primer viatge al Nord d'Africa (a Tunis).

1294 Estada a Nàpols, amb visita ràpida a Mallorca i a Barcelona. Acaba la Taula general començada l'any anterior a Tunis, i fauna Petició a Celestí V, que només va ser papa durant cinc mesos.

1295 Estada a Roma, on fa una Petició similar a Bonifaci VIII, nou papa elegit el desembre de l'any anterior.  Escriu el Desconhort i comença l'Arbre de ciència (que acaba el primer d'abril de l'any següent).

1297-1299 Segona estada a París, on dedica als reis de França l'Arbre de filosofia d'amor. També hi escriu laDeclaratio per modum dialogi edita contra aliquorum philosophorum opiniones, el Tractat d'astronomia i el Liber de geometria nova.
1299 Passa els darrers mesos de l'any a Barcelona, on dedica el Dictat de Ramon i el Llibre de oració a Jaume II d'Aragó, del qual Llull rep permís per predicar en totes les sinagogues i mesquites dels seus dominis.

1300-1301 Primera estada llarga a Mallorca després demolts anys. Escriu el Cant de Ramon.

1301-1302 Viatge a Xipre, Armènia Menor (costa del golf d'Isken­derun) i potser Jerusalem. Escriu la Rhetorica nova.

1303-1305 Estades a Gènova i a Montpeller. Possible tercer viatge a París.

1305 A Montpeller escriu el Liber de ascensu et descensu intellectus i la seua obra política més important, el Liber de fine. A Barcelona durant l'estiu rep duessubvencions del rei. A l'octubre torna a Montpeller on és present a l'entrevista entre el nou papa Climent V i els reis d'Aragó i Mallorca. El 14 de novembre Llull assisteix a la coronació de Climent V a Lió, i adreça en va una petició a aquest papa. Comença la formulació definitiva del seu sistema, l'Ars generalis ultima.

1307 Segon viatge al Nord d'Africa, a Bugia, on Llull és empresonat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon llull
  • ramon llull
  • Ramon Llull
  • Ramon Llull
  • ramon llull
  • ramon llull
  • ramon ,llull
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS