Resums textos Ciencies Socials

Páginas: 6 (1442 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2015
F. Xavier HERNÀNANDEZ CARDONA, Didáctica de las ciencias sociales, geografía e historia, Graó, Barcelona, 2007, ps. 33-42.
Actualment, ens trobem en l’era de les noves tecnologies i la cultura de masses, la qual cosa implica que rebem molta informació a partir dels diferents medis de comunicació i, per tant, els nens estan, indirectament, en contacte amb diferents realitats que es treballen enles Ciències Socials dins l’escola: el temps i espai. En conseqüència, els nens adquireixen coneixements previs que, segons la teoria constructivista, són essencials per aprendre significativament.
Pel que fa a l’ensenyament i aprenentatge de les Ciències Socials a l’escola, s’ha de tenir en compte els estadis evolutius. Segons Piaget(1896-1980), en l’educació primària, ens trobem en la fase del“pensament concret”, és a dir, que els nens encara no són capaços de fer abstraccions. És per això que els mètodes i els continguts conceptuals que s’han de treballar s’han de seleccionar de manera que siguin comprensibles pels alumnes.
Estic d’acord amb aquest article ja que considero important que l’escola s’adapti a la societat en la qual vivim a l’hora de formar alumnes que siguin aptes per a lavida fora de l’escola. L’objectiu de l’escola és, o hauria de ser, preparar els nens per a la vida. Així doncs, els coneixements que s’ensenyen s’han d’anar modificant o bé, actualitzant, en funció del moment i del lloc on viuen.
Tal com diuen C. Coll i altres autors (2007)1, “la concepció constructivista necessita coneixements que els alumnes ja posseeixen respecte el contingut concret queproposa aprendre, coneixements previs que contemplen tan coneixements i informacions sobre el propi contingut com coneixements que, de manera directa o indirecta, es poden relacionar amb ell”. És a dir, tornen a parlar de la importància dels coneixements previs. En la societat actual, ens referim a obtenir directa o indirectament aquests coneixements a través de les noves tecnologies tals com latelevisió, la ràdio o bé Internet. Gràcies a aquests avenços, els alumnes adquireixen directa o indirectament diferents continguts que es podria utilitzar per treballar a l’aula posteriorment.


Carles VIDAL i Cécile BARBEITO, Construïm la pau, Escola de cultura de pau i Intermón Oxfam, Barcelona, 2004
Les activitats i propostes didàctiques que trobem en aquests llibres tenen un objectiu comú:construir la pau.
Amb aquestes activitats, se’ls ensenya a resoldre els conflictes des de ben petits. Utilitza el diàleg, la reflexió i les dinàmiques de grup per treballar la cooperació entre els companys. Aquesta cooperació implica que junts arribin a unes solucions.
També se’ls exigeix que treballin l’empatia, el saber-se posar en el lloc de l’altre, pensar com se sentirien si fossin ells...
Totesaquestes activitats impliquen ser creatius i tenir llibertat per a ser-ho, tenir llibertat per opinar, reflexionar i debatre sobre alguns aspectes de l’actualitat.
Les activitats que podem trobar en aquest llibre són un bon recolzament per a l’aula perquè són activitats per a pensar i crec que és molt important, des de l’escola, fer que els nostres alumnes pensin, o si més no, proposar activitatsque ho facilitin.
Una altra proposta que es podria tenir en compte al treballar a les escoles, per tal de crear solucions a l’hora de resoldre els conflictes que sorgeixen diàriament a l’aula és la mediació.
Tal com diu Rozenblum (1998)2, “La mediación es un proceso de resolución de conflictos en el que las dos partes enfrentadas recurren «voluntariamente» a una tercera persona «imparcial», elmediador, para llegar a un acuerdo satisfactorio. Es un proceso extrajudicial o diferente a los canales legales o convencionales de resolución de disputas, es creativo, porque mueve a la búsqueda de soluciones que satisfagan las necesidades de las partes, e implica no restringirse a lo que dice la ley. Además, la solución no es impuesta por terceras personas, como en el caso de los jueces o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llibre ciencies socials
  • “La versió de les ciències socials” d’adam kuper
  • Ciencias Socials
  • Texto paralelo "La Ciencia"
  • recopilacion de textos de ciencias naturales
  • Los libros de texto en la enseñanza de las ciencias
  • Texto Bunge ¿que es la ciencia?
  • Analisis Texto El Arbol De La Ciencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS