Adopción

Páginas: 18 (4301 palabras) Publicado: 27 de diciembre de 2012
Evolució de l’adopció a Catalunya en els darrers 50 anys

Resum:
Aquest treball de recerca té com a objectiu principal veure com ha canviat l’adopció a Catalunya en els últims 50 anys.
Per elaborar el treball he investigat com han evolucionat les lleis en matèria d’adopció a nivell nacional i internacional i com ha canviat la mentalitat de la societat. Per veure això últim m’he basat enentrevistes a famílies adoptives i persones adoptades.
Paraules clau: adopció, adopció nacional, adopció internacional, Conveni de l’Haia.
Resumen:
Este trabajo de investigación tiene como objetivo principal ver cómo ha cambiado la adopción en Cataluña en los últimos 50 años.
Para elaborar el trabajo he investigado cómo han evolucionado las leyes en materia de la adopción a nivel nacional einternacional y cómo ha cambiado la mentalidad de la sociedad. Para ver esto último me he basado en entrevistas a familias adoptivas y personas adoptadas.
Palabras clave: adopción, adopción nacional, adopción internacional, Convenio de La Haya.
Abstract:
This research has the aim to see how the adoption has changed in Catalonia in the last 50 years.
To make the work I have investigated how the lawshave evolved in the field of national and international adoption and how the mentality of society has changed. In order to see that, I interviewed adoptive families and adopted people.
Keywords: adoption, domestic adoption, international adoption, Hague Convention.

1. Introducció
El motiu pel qual m’he plantejat aquest treball de recerca és el fet d’haver viscut una adopció en el meu cerclefamíliar més proper, i per aquest motiu m’agradaria ampliar els meus coneixements en aquest tema que avui dia té tanta incidència social. En aquest treball presento l’evolució de l’adopció a Catalunya al llarg dels últims 50 anys. L’objectiu és trobar les diferències entre les adopcions que es van dur a terme abans del 1987 i les posteriors.
La meva hipòtesi és que la llei del 1987 va ser lacausant que ara puguem parlar de diversos tipus d’adopció.
L'adopció que es coneix actualment és un procés legal, psicològic i social d'integració plena i definitiva d'un infant en el si d'una família en la qual no ha nascut. Es tracta d'una mesura de protecció a la infància que proporciona una relació paternofilial amb els mateixos efectes legals que la paternitat biològica, alhora que desapareixenels vincles jurídics amb la família d'origen, sempre en interès de l'infant.
L'infant adoptat s'integra en la família en la qual no ha nascut amb els mateixos drets i deures que un fill biològic. I més enllà del procés legal, es creen vincles afectius entre l'infant i la família adoptiva. Decidir adoptar un infant ha de ser el resultat d'una reflexió profunda i responsable.
Hi ha dues branquesterritorials en l’adopció:
* L’adopció nacional és aquella en la qual l’infant s’integra en una família del seu propi país.
* L'adopció internacional és el tipus d'adopció en la qual un individu o una parella es converteixen en els tutors legals i permanents de l’infant nascut en un altre país.
Aquest treball està centrat en l’adopció a Catalunya, però les lleis estan constituïdes al’Estat Espanyol. També s’ha de tenir en compte el Conveni de l’Haia, que va permetre el pas a l’adopció internacional.
Un dels punts importants de l’evolució han estat les lleis aprovades per l’Estat Espanyol, que han modificat el tipus d’adopció i els requisits per poder adoptar. Una de les lleis més importants va ser la del 1987 on es dicta la necessitat que un ens públic intervingui i estiguipresent en tot el procés d’adopció, a fi i efecte de valorar la capacitat dels sol·licitants (emissió d’un certificat d’idoneïtat) i proposar als jutges l’adopció dels menors tutelats per l’administració.

2. Metodologia
Les meves fonts d’informació han estat:
* Dades del departament de benestar social i de l’ICAA.
* Estadístiques a l’IDESCAT. D’aquí he extret algun gràfic en el qual es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La adopcion
  • Adopción
  • adopcion
  • Adopcion
  • Adopcion
  • adopcion
  • adopción
  • Adopción

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS