Antígona

Páginas: 2 (470 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2011
Comentari fragment Antígona.
El text a comentar és un fragment de la segona part de la versió de l’escriptor i poeta Salvador Espriu d'Antígona, de Sòfocles, per denunciar les conseqüències de lesguerres fratricides, prenent la guerra Civil Espanyola que acabava de patir com a exemple.
Va ser escrita el 1939, tot i que a causa de la dictadura franquista, i les restriccions de la llenguacatalana, no pogué publicarse fins el 1955.
L'obra d'Espriu té un caràcter molt personal, i és difícil d'emmarcar en algun moviment concret, tot i que veiem alguns punts existencialistes i simbolistes enla seva obra.
Els motius que empenyen Antígona a enterrar Polinices: fer justícia, tenint en compte que si hagués guanyat ell la situació seria la inversa. Per tant, el tema d’aquest fragment és lajustícia i subordinar les lleis humanes a les divines.
El text es pot dividir en tres parts:
La primera comença amb la intervenció d'Antígona “Els ocells i l'olor avisen on és el cos...” i acaba ambla intervenció d'Eumolp, “Vet aquí Antígona...”. En aquesta part Antígona intenta convèncer Ismene i Euriganeia que marxin.
La segona comença amb la pregunta d'Antígona “Qui parla en la nit?” i acabaamb l'afirmació d'Eumolp “És inútil de retreure els coneguts efectes de l'èxit”. En aquesta part els dos grups de gent (les dones i els homes) es troben i a causa d'això Antígona explica tots elsmotius pels quals vol enterrar Polinices.
Finalment, la tercera part comença amb la pregunta d'Antígona “També ets aquí?” i acaba amb la frase d'Antígona “Tots ens devem primerament a les lleis eternes”.En aquesta part Eumolp s'ofereix per ajudar-la i l'intenta convèncer de que torni.

El llenguatge del text, tot i ser escrit al segle XX, té un to més èpic propi d'una tragèdia grega. Per exempleamb “per què torbeu les prediccions del cel?”. Les intervencions dels personatges són bastant breus, perquè hi veiem les disputes entre els qui es volen quedar i els que volen marxar. D’altra banda,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antigona
  • Antigona
  • antigona
  • Antigona
  • Antigona
  • Antígona
  • Antigona
  • antigona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS