Aristoteles

Páginas: 19 (4518 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2014
TEMA -3- ARISTÒTIL
El regne de Macedònia, en el segle IV a.C., constituïa una petita però ambiciosa potencia, els monarques de la qual somniaven a expandir el seu territorio i a obtener un reconeixement. Atenes, civilitzada i democrática, consideraven Macedònia una terra de semibarbars i se la mirava amb desconfiança. La vida d’Aristòtil va transcórrer entre aquests dos mons en constantconflicto: era un home molt proper al poder macedoni però, com a brillant intel·lectual, gaudia de l’ambien de la culta i refinada Atenes.
1.1 Context polític i formació especial:
Aristòtil nasqué aproximadament el 384 a.C. a Estagira, situada a la península de la Calcídica, una zona de Grècia ocupada per macedonis i tracis on hi havia també petites polis fundades i colonalitzades per grecs del sud.Aquestes polis (entre elles Estagira), s’havien unit en federació a fi de protegir-se de la prepotent i poc culta Macedònia.
El pare d’Aristòtil, Nicòmac es relacionà amb el rei macedoni Amintes, i esdevingué mtege oficial de la familia reial, a més d’amic i conceller. Per aquest motiu, Nicòmac es traslladà a la cort macedònia situada a Pel·la on Aristòtil es féu amic de Filip, fill del rei isuccessor al tron. Aristòtil, rebé la formació especial dels descendents de metges, fet que marcarà profundament tota l’activitat filosófica d’Aristòtil: el seu interés per la biología té l’arrel en aquesta formació mèdica.
1.2. Aristòtil a l’Acadèmia de Plató:
Als seus 17 anys, un cop morts els seus pares i el rei Amnites, es trasllada a Atenes i ingressa a l’Acadèmia de Plató d’on fou membre actiudurant 20 anys, primerament com a alumne i después com a professor. A més, a l’Acadèmia va poder conviure i discutir amb Plató. Aquests són anys d’important aprenentatge filosòfic, com a deixeble de Plató.
Tanmateix, els avatars polítics de Macedònia obligaren Aristòtil a abandonar l’Acadèmia i Atenes. Filip II de Macedònia, un cop consolidat en el tron (385 a.C.) va aconseguir una posiciónd’hegemonia sobre tot Grècia. Aquest procés va provocar profunds odis entre els atenesos contra tot el que fos macedoni. Aristòtil tenia unes excel·lents relacions amb Macedònia i això va fer que hagúes d’abandonar la seva polis preferida.
Aquell mateix any, el 347 a.C., havia mort Plató. El seu nebot Espeusip fou reconegut com a director de l’Acadèmia.
1.3. Allunyament de Plató: viatges i observacióEls esdeveniments polítics van dur Aristòtil a un dur peregrinatge per terres gregues. De primer, va rebre la invitació d’un tira amic de la familia, Hèrmies , per instal·lar-se a Assos on establí una mena de sucursal de l’Acadèmia. Mort Hèrmies a mans dels perses, Aristòtil s’instal·là a Mitilene, a l’illa de Lesbos.
Els anys d’Assos i Mitilene, 2N PERÍODE: són anys en els quals realitzaimportants estudis de ciències naturals: la formació mèdica dels seus primers anys es va imposant en forma d’interès per la vida natural. Simultàneament, es va allunyant de moltes posicions platòniques.
L’any 342 a.C., el rei Filip demana a Aristòtil que es faci càrrec de l’educació del seu fill Alexandre, futur Alexandre el Gran. Aristòtil acepta i es trasllada a Macedònia. Així doncs, des que elfutur rei tenia 13 anys fins que en va fer 16 va rebre l’educació d’Aristòtil. L’educació del jove príncep es veu interrompuda quan aquest hagués de fer-se càrrec de la regencia. Aristòtil torna a Estagira on visqué uns anys de concentració intel·lectual. L’any 336 a.C. el rei Filip va ser assassinat, misteriosament, per un membre de la seva guardiapersonal. Les polis gregues pensaren que aquest era el momento de la revolta, però van fracasar ja que Alexandre s’imposà ràpidament com a nou monarca i va eliminar els posibles rivals. Les exitosas conquestes militars que durà a terme, les realitzarà en nom dels grecs, no tan sols en nom de Macedònia.
1.4. El Liceu
Aristòtil torna a la sotmesa Atenes i funda una nova escola (335 a.C. ) als jardins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aristotele
  • Aristoteles
  • Aristoteles
  • Aristóteles
  • Aristoteles
  • Aristoteles
  • Aristoteles
  • Aristoteles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS