Arquitectura grega

Páginas: 14 (3342 palabras) Publicado: 28 de enero de 2012
EL PARTENÓ
FITXA
Autor Ictinos i Cal·lícatres manats per Fídies.
Tipologia Temple.
Material Pedra del Pantèlic i fusta.
Estil Clàssic grec (Dòric).
Cronologia Va ser construït entre el 447 i el 438 aC.
Ubicació Acròpolis d’Atenes.
BREU BIOGRAFIA
En la construcció del Partenó Ictinos i Cal·lícatres van treballar sota la supervisió de Fídies. Prèviament Ictinos havia treballat ameitats del segle V aC amb Perícles. Entre les obres de Ictinos destaca el Temple d’Apol·lo a Bassae. Per la seva part Cal·lícatres va construir el petit temple jònic d’Atenea Niké a la mateixa Acròpolis d’Atenes.
ANÀLISI FORMAL
EXTERIOR
La construcció s’erigeix sobre una base de 3 graons, l’estereòbat, que culminen amb una la base, estilòbata, formada per columnes octàstiles (és a dir, 8 per labanda frontal i 17 per la banda lateral). El temple és dòric octàstil i perípter ja que aquest està envoltat per una sola fila de columnes. El fust està format per tambors superposats presentats amb una forma robusta decorada per estries d’aresta viva. Entre el fust i el capitell hi trobem el collarí, una motllura angular. El capitell està format per dues parts: l’equí i l’àbac sense cap mena dedecoració. L’entaulament està format per un arquitrau llis. El fris té tríglifs (3 glifs) i mètopes per tota la superfície. Pel que fa a al cornisa aquesta és decorada pels extrems per petites escultures, acroteris. Sobre la cornisa s’aixecava una cobert amb dos aiguavessos; actualment la coberta ja no existeix. A les façanes occidentals i orientals es tancava amb un frontó triangular decorat ambescultures. Va ser Fídies qui va adaptar les escultures per posar-les a les cantonades de les construccions. Pel que fa al color del marbre aquest era blanc per contrastar amb els colors brillants actualment perduts. El color daurat, blau i vermell eren els predominants en varis elements com el capitell, l’entaulament i el frontó.
INTERIOR
L’interior del Partenó hi trobem dues parts diferenciades:la Naos i l’Opistòdom que estan separades per un mur. L’accés a la Naos es feia a través d’un pòrtic de 6 columnes situat a la part d’orient. La Pronaos servia d’antesala a la Naos, on es trobava la estàtua de la divinitat criselefantina feta d’or i vori de 13m d’alçada que representava a la deessa Atenea. Aquesta escultura fou feta pel mateix Fídies. Dita estàtua estava envoltada per unacolumnata de dos pisos en forma de U. Tan la porta com les finestres obertes al mur estaven situades estratègicament perquè la llum de la sortirà del sol la il·luminés. La part occidental de la construcció hi trobem un segon pòrtic que dona accés a l’Opistòdom on trobem 4 columnes jòniques que guardaven el tresor de la polis i de la deessa Atenea.
ENTORN
El Partenó forma part del complex urbanísticreligiós de l’acròpolis d’Atenes. La façana principal mira a l’est, per on surt el sol, donant l’esquena a l’entrada del recinte . La seva majestuositat i la ubicació de la construcció al punt més alt del turó el converteix amb l’element més important al conjunt de l’Acròpolis.
FUNCIÓ, CONTINGUT I SIGNIFICAT
El Partenó va ser el gran temple que els atenesos van oferir a la deessa Atenea desprésd’haver derrotat els perses. La seva construcció data de l’època de Perícles qui va iniciar la reconstrucció de l’Acròpolis destruïda durant les guerres Mèdiques. Al segle VI dC el temple va passar a mans cristianes i va ser consagrat a la saviesa divina, Sta. Sofía. Al segle XIV durant l’ocupació catalanoaragonesa el temple va ser consagrat a Sta. Maria de Cetines, el que era el nom grec d’Atenessegons el català medieval. Durant aquest període el rei Pere IV el Cerimoniós va fer vigilar el recinte durant dia i nit conscient de la seva importància artística i cultural. Durant el segle XV va estar sota el domini dels turcs els quals el van convertir en una mesquita fins que durant el segle XVIII es convertiria en un polvorí de guerra entre Turquia i Venècia. El temple va perdre la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arquitectura clásica grega
  • Greg
  • Los Gregos
  • Grego
  • greg
  • Greg
  • Greg
  • greg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS