Atención A La Diversidad

Páginas: 12 (2983 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
Destinatarios: Primaria: segundo ciclo.
Resumen:
A l'actualitat vivim una situació de contactes interculturals com mai s'havien conegut. Aquesta dinàmica de intercanvis ens ve donada per variables, inicialment positives, com ara la rapidesa dels transports o les enormes possibilitats per a la generació i moviment de la informació. Aquestes situacións han generat un ambient d'interrelacióeconòmica i de transvasament de recursos que han unit, pràcticament, tot els pobles del planeta en una xarxa d'actuacions productives i ditributives. La situació de gran part de la població mundial és insostenible i això comporta l'increment de moviments migratoris de les zones més pobres a les més riquesa. Per això, dins l'escola, és fonamental l'educació per a les relacions interculturals, ha de gaudirmolta importància.

Aquest material constarà de quatre blocs, amb mostres culturals, cada un, constituït per una narració amb propostes i suggeriments de treball al voltant de quatre cultures diferents: L'Àfrica Tropical, Magrib, Nord d'Europa, Gitana. L'elecció ha estat determinada per l'objectiu de fer reflexionar els nens sobre la importància que té qualsevol cultura. Es tracta de fer unapresentació no jerarquitzada d'actituds positives de manera que els alumnes puguin familiaritzar-se intuïtivament amb la idea que el contacte amb la diferència ès sempre necessari i profitós.

El desenvolupament d'aquest continguts es relaciona, fonamentalment, amb els aspectes de comprensió i expresió oral.
Descriptores: diversidad, minorías, derechos humanos.


Presentació
A l’actualitatvivim una situació de contactes interculturals com mai s’havien conegut. Aquesta dinàmica d‘intercanvis ens ve donada per variables, inicialment positives, com ara la rapidesa dels transports o les enormes possibilitats per a la generació i moviment de la informació.
Precisament, aquestes facilitats de comunicació han generat un ambient d’interrelació econòmica i de transvasament de recursos quehan unit, pràcticament, tots els pobles del planeta en una xarxa d’actuacions productives i distributives en la qual els inicialment més dèbils -o pitjor situats- no sempre han pogut respondre amb l’eficàcia necessària per adaptar les seves estructures tradicionals. La situació de gran part de la població mundial és insostenible i això comporta l’increment de moviments migratoris de les zones méspobres a les més riques. És un fenomen tan lògic com inevitable en les actuals circumstàncies.
És ben cert que des d’un punt de vista cultural, la barreja ha resultat sempre enriquidora, però també s’ha de tenir en compte que sempre ha produït processos d’ajustament problemàtics, sobretot quan els contactes són, com ara és el cas, obligatoris i massius.
L’acceptació d’allò que ens és estrany, noes produeix sense provocar una primera reacció defensiva per part del receptor. Si tenim en consideració les circumstàncies per les quals es dóna l’arribada d’aquests elements culturals nous, moviments immigratoris de poblacions empobrides vers societats que passen per una època de crisi econòmica, no ens ha de sorprendre els conflictes dels quals habitualment ens informen els mitjans decomunicació.
És per això que, dins l’escola, l’eix transversal de l’educació per a les relacions interculturals ha de gaudir de la importància que es deriva de la situació descrita. Aquest material que ara us presentem vol ser un instrument que ajudi al professorat en la seva tasca docent.
Constarà de quatre blocs adreçats als alumnes del cicle mitjà de l’educació primària i cada un d’ells està constituïtper una narració i un ventall de propostes i suggeriments de treball al voltant de quatre cultures diferents: una originària de l’Àfrica Tropical, l’altra del Magrib, l’altra del nord d’Europa i, finalment, una tradicional gitana. Cap dels blocs intenta ser una unitat estructurada de disseny curricular; la manera d’usar les propostes és criteri del professor/a i, lògicament, dependrà de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • atencion a la diversidad
  • atencion a la diversidad
  • Atención a la Diversidad
  • atencion a la diversidad
  • Atencion A La Diversidad
  • Atencion a la diversidad
  • Atencion A La Diversidad
  • Atencion a la diversidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS