caca

Páginas: 10 (2438 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013
CANVIS POLÍTICS I SOCIALS A ESPANYA FINS A LA GRAN GUERRA
1. LA COMPLEXA MODERNITZACIÓ DE LA SOCIETAT
DINÀMICA DEMOGRÀFICA I REDISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ
En la primera dècada del segle XX el creixement va ser molt moderat i els índexs + espectaculars foren després de la Gran Guerra (I Guerra Mundial) entre el 1920-30.
El creixement de la població va ser baix, perquè existien lescaracterístiques pròpies de l’Antic Règim. Existia la pervivència d’un règim demogràfic antic i les condicions naturals eren dures:
insalubritat de les aigües va provocar una màxima mortalitat
malalties epidèmiques Dificultaven el creixement demogràfic i
males collitesl’única manera de superar-les era
grans gams l’emigració
Segle XX amb els avenços mèdics i sanitaris (penicil·lina) i la millora de transport d’aliments, la mortalitat va disminuir.
L’esperança de vida a Espanya va créixer, sobretot en les àrees urbanesque es modernitzaven més:
1900: homes 32 anys i 1930: homes 37 anys 1900: dones 48 anys i 1930: dones 53 anys
El país va continuar sent rural amb una de les densitat més baixes d’Europa. A l’interior de la Península les zones gairebé estaven despoblades. El creixement es va produir a costa de les zones rurals que van començar a despoblar-se de manera alarmant.La població es desplaçà del centre a la perifèria peninsular i de les zones rurals a les zones urbanes: ÈXODE RURAL. Molts espanyols van emigrar cap a França i Amèrica Central i del Sud. Durant la Gran Guerra, els països receptors van començar a tancar les fronteres a l’emigració espanyola pobra
El 1930 la majoria de la població vivia a les zones rurals i en nuclis petits. El màxim creixement vatenir lloc al món urbà.
Creixement vegetatiu: relació entre la natalitat i mortalitat.
LES FORTES DESIGUALTATS SOCIALS
Existia un alt analfabetisme que superava el 63% a Espanya i 24% a França. Les diferències regionals eren molt fortes. L’analfabetisme era més elevat en les zones que estaven menys escolaritzades.
La societat es dividia en:
CLASSE ALTA:
Classe reduïda representada per lavella aristocràcia i els grans terratinents que dirigien la part econòmica del comerç i les finances. Al seu costat tenien a l’exèrcit (responsables d’institucions civils i ocupaven els consells d’administració de grans empreses).
Vivien a la capital de l’Estat i eren molt propers a la Corona que els premiava dels títols nobiliaris. A les províncies també hi eren presents, però la riquesa i elpoder eren + baixos.
CLASSE MITJANA:
Implicats en la modernització de la societat.
Hi formen part els petits i mitjans propietaris rurals, implicats en la modernització de les explotacions i en la seva inclusió en el mercat.
Vivien al món urbà i es dedicaven a professions liberals (advocats, metges, arquitectes), administració pública i privada (classe política: mestres, periodistes). Erensignificatius a les grans ciutats.


CLASSE BAIXA O POPULAR:
Eren els treballadors del camp i les seves famílies (analfabets) que vivien en situació de gran pobresa i amb l’emigració com a única sortida.
Les condicions de vida i de treball miserables feien entendre les explosions de violència que afectaven a les zones rurals.
Sector minoritari de la classe baixa:
Treballadors de les àreesurbanes: menestrals (tallers de compte propi), obrers industrials i treballadors del sector dels serveis (de transport, servei domèstic).
Les condicions de vida no eren gaire més bones que les del camp. Fins al 1900 no es va començar a introduir una legislació social de protecció del treballador i de supervisió de les condicions laborals.
EL MÓN RURAL
2/3 de la població activa espanyola estava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS