cartell guerra

Páginas: 2 (466 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
COMENTARI D’UN CARTELL POLÍTIC:
Ens trobem davant d’un cartell polític republicà que es presenta amb la idea “Allisteu-vos a les milícies antifeixistes”. És un dels primers cartells de la guerraeditat pel PSUC, tot just fundat el 24 de juliol del 1936. El cartell va ser editat i publicat a Barcelona a partir d’aquesta data, amb l’objectiu de mantenir la relació entre les trinxeres i larereguarda. La composició, es d’una gran força expressionista, amb el lema Allisteu-vos a les milícies antifeixistes, representa un milicià, amb la popular granota blava, que mentre marxa cap a l’enemic, esgira amb el puny aixecat per llençar un tronador crit de guerra: Allisteu-vos!. Al final dona les dades per tal de que qui vulgui es pugui allistar, Per allistaments: al “Hotel Colon” Barcelona. Aquestcartell aporta dues novetats, principalment que la dugueren a terme dos dibuixants, Perotes i Oliva, probablement per la pressa a l’hora d’editar-lo, i també cal destacar que la part escrita ocupamés espai del que solien ocupar els cartells posteriors.
Per situar el cartell ens hem de remuntar a la zona republicana on la guerra va originar una situació complexa. D’una banda, una part de lesforces d’esquerres hi van veure l’ocasió d’acomplir els seus anhels de revolució social. De l’altre, calia concentrar tots els esforços a guanyar la guerra, perquè la derrota suposava la fi de totaesperança de canvi social.
A Catalunya el dia 20 de juliol el president Companys va convocar els dirigents de la CNT-FAI, que havien tingut una intervenció important a l’hora d’aturar els insurrectes, iels va oferir la formació d’un Comitè Central de Milícies Antifeixistes que agrupés les diferents forces polítiques i sindicals fidels a la república. Aquest òrgan, presidit pel president Companys,s’ocupà d’organitzar les columnes de voluntaris que van sortir cap al front d’Aragó i també de controlar l’ordre públic. El cartell es situa en el moment de la creació d’aquest comitè, ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Definición cartell
  • cartell
  • cartell
  • Memòries d'un cartellista del 36
  • Guerras De La Guerra
  • Guerra
  • Guerras
  • Guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS