Caso práctico urbanismo

Páginas: 9 (2250 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2011
Seminari 2 Urbanisme i Dret del Territori.
Cas pràctic número 2: el règim urbanístic del sòl.

PREGUNTES:

1. És correcte la classificació com a sòl urbà no consolidat del front de solars confrontant amb el mercat municipal? Quines són les diferències entre l’estatut jurídic del sòl urbà consolidat i el del sòl urbà no consolidat? És legal l’exigència de destinar el 50% del sostreresidencial a habitatge protegit? I la de costejar el cost de construcció de la llar d’infants? Quins deures i càrregues urbanístiques hauran d’assumir els propietaris d’aquest sector? Quins arguments poden esgrimir per oposar-se al nou règim urbanístic establert per la CTUB?

Podem dir que el canvi de classificació del sòl en qüestió passant de ser sòl urbà consolidat (SUC) a sòl urbà no consolidat(SUNC) s’ha efectuat correctament en base a l’art. 31 del TRLU (text refós de la llei d’urbanisme). Aquest precepte ens diu que un terreny consolidat esdevindrà sòl urbà no consolidat sempre que un pla urbanístic general tipifiqui el sòl com a zona de transformació urbanística. El sòl objecte de transformació urbanística haurà d’estar contingut en un Pla de Millora Urbana (PMU) o un polígon d’actuacióurbanística per tal de que es produeixi el canvi a sòl urbà no consolidat. Addicionalment, també es produirà el canvi a sòl urbà no consolidat quan fruit d’una nova ordenació urbanística, es deixin de complir els requisits propis dels solars com són la senyalització d’alineacions i rasants i per altra banda, que per l’edificació d’aquests, no s’hagi de cedir terrenys per a destinar-los a carrersamb l’objectiu de regularitzar alineacions o completar la xarxa viària. En el nostre cas, la CTUB encarregada d’aprovar definitivament el POUM estableix que els solars confrontants amb el mercat municipal es configuraran com un sector de millora urbana ja que es pretén crear una llar d’infants i construir habitatges de protecció pública i per tant, passaran a ser considerats sòl urbà no consolidattal com ens diu el precepte comentat.

El sòl urbà consolidat (SUC) i el no consolidat (SUNC) són dues categories de sòl urbà que es contemplen en la regulació urbanística catalana (TRLU de 2010). Com a categories del sòl autònomes, trobem diverses diferències en els seus estatuts jurídics. La principal diferència entre el SUC i el SUNC radica en el concepte de solar. El terrenys queconstitueixen el SUC tenen la consideració de solars ja que compleixen tots els requisits que ens exposa l’art. 29 del TRLU (Estan urbanitzats o bé disposen dels serveis urbanístics bàsics i confrontem amb una via pavimentada i enllumenada. Tenen senyalitzades las alineacions o rasants necessàries, són susceptibles de llicència immediata per la no concurrència d’un Pla de Millora ni un polígon d’actuacióurbanística sobre ells i per últim, per la seva edificació no s’han de cedir terrenys per destinar-los a carrers o vies). Addicionalment, també formaran part del SUC aquells terrenys que poden ser anomenats “quasi solars” pel fet que tan sols els falta per ser considerats com a tals algun element de l’art. 29 del TRLU com és la fixació de les alineacions o rasants, o l’acabament de la urbanització enrelació a l’enllumenat públic i la pavimentació de la via que confronten.
Per contra, el SUNC s’allunya del concepte de solars ja que es considera que formen part d’aquesta categoria del sòl aquells terrenys que no formen part del SUC (art. 31 del TRLU). Per tant, ens trobem davant d’una delimitació negativa o residual d’aquest tipus de sòl urbà que comprendrà tots aquells terrenys que nocomparteixen tots o la majoria de requisits del solar. També constituiran SUNC aquells terrenys que si bé eren consolidats passen a ser desconsolidats pel fet que són inclosos en un PMU o a polígons d’actuació urbanística.
Per últim, comentar que l’estatut jurídic dels propietaris del SUC serà diferent del propi del SUNC.

Hem de considerar que l’exigència a destinar el 50% del sostre residencial a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caso Practico Urbanismo (Derecho Administrativo)
  • caso practico gestion de residuos urbanos
  • Casos practicos
  • Caso practico
  • Caso Practico
  • caso practico
  • caso practico
  • Caso Practico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS