Catalán renaixença

Páginas: 4 (751 palabras) Publicado: 10 de enero de 2012
Contextualització Històrica
El segle XIX fou una època de canvis socials: la societat de Antic Règim (era una organització política , econòmica i social, que estava entre el Feudalisme i lesrevolucions burgeses) va entrar en crisi i va ser substituïda per un nou model dissenyat per la burgesia sorgida a partir de la revolució industrial.
Però per trobar els factors fonamentals d’aquestasituació de decadència cal remuntar-se al segle XVIII . Segle de la política centralitzadora dels Borbons, la qual suposà l’abolició de les institucions pròpies de Catalunya i la prohibició de l’úsoficial de la llengua catalana.
GREU CRISI A ESPANYA: Crisi del tràfic colonial: Espanya perd colònies , amb la seva independència de la majoria de països . Guerra del Francès: Coneguda a Catalunya comla guerra contra Napoleó entre 1808 i 1814. Trienni Liberal: des de 1820-1823 Ferran VII, fou vigent la constitució de Cadis (1812). Amb tot això la burgesia s’interessà per l’entitat del poblecatalà i es la impulsora del moviment de la Renaixença.
A més en el Segle XVIII, la producció agrícola i l’aparició d’un capital que donà suport a la creació d’una indústria que es convertí en base d’uncreixement econòmic de la Catalunya del segle XIX, va anar lligada a l’aparició de una nova classe social: la burgesia.
També al segle XVIII hi va haver un major interès per la història i la llenguade Catalunya. Una d’aquestes institucions va ser la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona , la qual pretenia investigar el passat històric de Catalunya, redactar un diccionari d’autoritats de lallengua catalana i aprofundir les polèmiques sobre l’ortografia i gramàtica aparegudes en el Diario de Barcelona. Aquestes polèmiques demostraven un gran interès social per la llengua catalana.

LaRenaixença i el Romanticisme
La renaixença és el títol que la història ha concedit al període que va des de 1833 fins a 1877.
La Renaixença dóna un impuls a la producció literària culta en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • La renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS