Comentari de text almirall

Páginas: 6 (1434 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2012
COMENTARI DE TEXT:

1. ENQUADRAMENT – CLASSIFICACIÓ DEL TEXT

NATURALESA:

El text que presentem és un fragment d’un llibre de Valentí Almirall, titulat: “España tal como es”. És un text te un caràcter polític en concret de crítica política. El text i el llibre són un retrat viu i realista de la Espanya de la Restauració, un document històric i sociològic de primera magnitud i alhora unacritica ferotge i sarcàstica, però plena de voluntat de denuncia i de voler influir en els lectors, per tal de redreçar un camí equivocat en l’Espanya de finals del segle XIX.

TEMA

El tema del text és: La manipulació electoral durant el període de la Restauració (1875-1889), segons el punt de vista de Valentí Almirall

AUTOR

L’autor és Valentí a Almirall i el llibre es va publicar aParis 1886. Valentí Almirall (Barcelona, 1841-1904) va ser un polític, periodista i advocat. Va participar en la Revolució de 1868 a Barcelona i en diversos moviments de revolta durant el Sexenni. Creà el Partit Republicà Democràtic Federal i fou president del Club dels Federalistes. Federalista «intransigent», va dirigir el diari El Estado Catalán, portaveu oficial dels federals catalans, i vaimpulsar el Pacte de Tortosa (1869), que volia reorganitzar els antics estats de la corona d’Aragó. El 1870 va contribuir a la fundació de La Jove Catalunya. Més endavant, dins les files del catalanisme, va fundar el Diari Català (1879), el primer en llengua catalana. Va organitzar el primer Congrés Catalanista (1880) i va fundar el Centre Català (1882). Fou el principal redactor del Memorial deGreuges (1885), presentat al rei Alfons XII. El 1886 va publicar Lo Catalanisme, la primera formulació doctrinal el catalanisme. Públicament, tot i la seva posició sempre independent oposant-se per exemple a l’Exposició Universal del 1888, fou membre de diverses comissions i entitats representatives o crítiques com l’Ateneu Lliure de Barcelona, l’Ateneu Barcelonès, dels Jocs Florals.

CRONOLOGIAEl llibre es publicar a Paris, el 1886, i en un moment de la dècada del vuitanta en la que estava en ple apogeu del sistema polític de la Restauració justament quan el frau i el falsejament electoral funcionaven a la perfecció gràcies al Ministeri de la Governació i al caciquisme.

DESTINATARI

El llibre va dirigit als seu contemporanis però en especial al homes interessats per la políticatan a Catalunya, com a Espanya o Europa com a denuncia d’un règim despòtic i falsejat on les possibilitats d’acció i participació dels sectors progressistes i les classes populars eren simplement impossibles com resta demostra al llibre, malgrat la seva aparença democràtica.

CONTEXT HISTÒRIC

El llibre s’escriu en plena etapa de la Restauració, dècada dels vuitanta, quan el regim funciona laperfecció i es fa per tal de denunciar aquesta situació i posar-hi remei que és el que vol i que impulsa a Almirall a escriure’l.

2. ANÀLISI DEL TEXT

Valentí Almirall ens demostra en aquest text que les eleccions a Espanya són una farsa doncs sigui amb sufragi universal o restringit, és el Ministre de la Governació (amb la col·laboració dels governadors provincials i tot l’aparell del’eEstat) qui decideix des d’un despatx de Madrid qui les gana.

Les llistes d’electors són falses (noms inventats, de morts, etc.) i es presenten a votar per ells empleats de l’administració. Almirall diu que fins i tot el seu pare ja mort votava sent suplantat per un escombrariaire o un policia vestit elegantment amb un vestit prestat.

A més de la falsificació amb presència humana tenim la realitzadadurant el recompte de vots en el col·legi electoral quan durant aquest, simplement s’augmentaven el nombre de vots fins a assegurar l’elecció del candidat oficial.

Explica Almirall, el cas un general de brigada, candidat oficial (del ministeri de governació) pel districte de Berga, que va obtenir més d’un milió i mig de vots, quan el districte estava format només per només uns milers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de text
  • Comentarios De Texto
  • Comentari de text
  • comentario de texto
  • comentario de texto
  • Comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS