Comentario antenea nike

Páginas: 2 (476 palabras) Publicado: 20 de enero de 2011
----------------------------------
ATENEA NIKÉ


Nom: Atenea Nike o Atenea Àptera
Autor: Cal·lícrates
Tipus d’obra: Temple
Mides: 8 m d’alçada i 8’2 m de llarg. Les columnes fan 4 md’alçada.
Data d’execució: 449 – 425 a.C
Ubicació original: Acròpoli d’Atenes

CONTEXT HISTORIC

En el segle X a.C es produeix un canvi socioeconòmic i polític, aquest consisteix en l’aparició d’unanova classe social que s’enriqueix com a conseqüència de les colonitzacions greges. Aquesta classe social nova, va aconseguir la democracia grega

ANALISI DELS ELEMENTS FORMALS I COMPOSITIUSL’Atenea Nike esta construïda a escala més humana que la resta de temples dedicats als deus. La van construir amb pedra ben lluentada.
Es un temple amfipròstil i tetràstil (4 columnes a les façanes,anterior i posterior). Esta situat sobre una plataforma elevada per tres esglaons. Les columnes jòniques de les façanes estan formades per una base amb dues motllures, un fust monolític i un capitelldecorat amb volutes. L’entaulament s’estructura per mitjà d’un arquitrau dividit en tres franges superposades: el fris, la cornisa i un seguit de relleus.
Originalment, a l’interior s’hi trobava unaescultura de fusta policromada representant a Victoria (Niké) sense les ales.

La planta es petita, de poques dimensions. El vestíbul davanter i el darrere formen uns petits pòrtics. La sala de ladeessa, és quadrada (4x4 m). I malgrat les seves petites dimensions, es un temple on tot han sigut estudiat per donar una sensació d’esveltesa.
L’edifici està situat de cara a l’est, per on surt elsol, això fa que estigui més ben il·luminat.
En aquest temple, com a elements decoratius, trobem el fris (fet entre 421 i 415 aC) el qual representa a Atenea, Zeus i Poseidon ajudant als ateneus. Essens dubte, un intent d’elevar la moral de la ciutat, que estava sotmesa en una altre contesa que acabaria perdent (la guerra del Peloponesi. En aquest fris apareixen temes mítics com ara la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COMENTARI ATENEA NIKE
  • Comentari Niké
  • Antenea
  • Comentario atenea nike
  • comentario de atenea nike
  • Nike
  • Nike
  • Nike

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS