Detectacion de pigmentos vegetales

Páginas: 5 (1173 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015
DETECCIÓ DE PIGMENTS VEGETALS
Introducció
El problema a investigar en aquesta pràctica és quins pigments vegetals podem trobar en les fulles d’espinacs.
Els pigments vegetals són molècules orgàniques que es troben als cloroplasts. Una característica d’aquestes molècules es que podem absorbir la llum i utilitzar-la per l’anabolisme. El color dels pigments depèn de la longitud d’ona queabsorbeixen i però sobretot de les que reflecteixen.
En el nostre experiment no podem tenir un grup control ja que si no modifiquen la mostra no obtindrem cap resultat. Per això el que farem serà repetir l’experiment més d’una vegada per tal de corroborar els resultats.
En aquesta pràctica no hi ha variables ja que no cerquem els pigments en funció de res. La única variable que podríem considerarseria: com a variable independent, dos tipus de fulles diferents i, com a variable dependent, els pigments que hi ha en aquestes. En principi no la llum, ni la temperatura ni altres factors ambientals farien variar la contenció d’un pigments però per si de cas mantindrem les mostres en el espai sense variar-ne les condicions ambientals.
Per realitzar la pràctica necessitarem material bàsics dellaboratori: tubs d’assaigs, embut, paper de filtre... els únics productes químics que necessitarem són: alcohol (etanol CH3COOH), hidròxid de sodi (NaOH) i diclorometà (CH2Cl2)
Un cop tenim tot el material llest començarem la pràctica. El primer pas consisteix en agafar 5 o 6 fulles d’enciam i les triturem amb la ma de morter. Per facilitar la feina hi afegirem 25ml d’alcohol i també hi tirem CaCo3així el resultat al triturar no es farà malbé. Així serà més senzill triturar bé les fulles. El següent pas consisteix en filtrar la mescla obtinguda amb un embut a un tub d’assaig (si surt molt de filtrat, podem dipositar-lo a un altre tub per utilitzar-lo posteriorment).
Un cop hem recollit tot el filtrat, amb un comptagotes, dipositem entre 2 i 3ml de la mescla a una capsula de petri i posemun paper de filtrar doblegat a sobre perquè s’aguanti dret per poder realitzar una cromatografia. Una cromatografia és un mètode de separació de mescles el qual s’empra, en aquests cas, per determinar diferents elements d’una substància. L’alcohol que em utilitzat al triturar les fulles és un dissolvent polar, és a dir, que dissol més les substàncies polars que les no polars. Al estar més dissoltesaquestes tenen un pes molecular menor així que els serà més fàcil moure’s per el paper. En canvi, les substàncies menys apolars no estaran tan dissoltes i, coma conseqüència d’això, no tindran prou força per pujar en el paper que hem posat a la capsa de petri.
Tan sols hem d’esperar uns minuts per veure com el paper es va tenyint de color verd i després de groc. Això ens permetrà determinaruns resultats que ja analitzarem després.
Per precisar més els resultats i verificar-los seguirem amb l’experiment. Per seguir el que farem serà posar 4ml de la mescla de pigments a dos tub d’assaigs amb 2 ml d’aigua a cada, agitem i deixem reposar 10 minuts. Seguidament hi afegim 2 ml de diclorometà a cada una i a un hi posem un ml de hidròxid de sodi al 10%. Els agitem els dos i deixem reposar.Per anar bé, hauríem de repetir la pràctica unes tres vegades per corroborar els resultats.
Dades obtingudes a la pràctica:
De la cromatografia hem obtingut el següent aspecte.
A la fotografia hi apareix el resultat del a cromatografia. El color verd clar és el que indica la presència de clorofil·la α, el color verd fosc indica la presència de clorofil·la β i el groc la presència dexantofil·les.






A la foto podem veure els resultats de la reacció que hem fet després de la cromatografia. El tub de l’esquerra conté NaOH al 10% però el tub de la dreta no.
Per això un està més remenat perquè ha tingut menys temps per reposar, ja que al tub de l’esquerra després de posar-li l’NaOH l’hem remenat.
Si observem bé els tubs es poden distingir quatre zones: La verda fosca de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pigmentos vegetales
  • Pigmentos en vegetales
  • Pigmentos vegetales
  • pigmentos en vegetales
  • Pigmentos vegetales
  • Pigmentos Vegetales
  • Pigmentos Vegetales
  • Pigmentos vegetales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS