Dossier de poemas catalanes

Páginas: 22 (5341 palabras) Publicado: 8 de septiembre de 2010
Comentaris de poemes

Comentari 1: Guillem de Berguedà: Cançoneta lleu i plana

-Tema: Sàtira adreçada al “Traidor de Mataplana”, Ponç de Mataplana.
-Moviment cultural: Poesia trobadoresca
-Argument: Caracteritza el físic (la segona i la tercera estrofa, dentasses i el braç paralitzat) l’espai (la quarta estrofa el tatxa de traïdor) i fa alusió a l'homosexualitat, referint-se al marquès deMataplana
-Rima: cinc cobles heptasíl·labes, tancades per un refrany. Té un esquema mètric AABABBB.
-Tornada: té tornada perquè és una cançoneta i en el primer vers i en l'últim ho fa.
-Aspectes formal: Versos heptasíl·labs, estrofes de set versos, rima consonant.

Comentari 2: Cerverí de Girona: No el prengueu el fals marit

-Tema: l'assumpte de la mala dona mal casada.
-Movimentcultural: Poesia trobadoresca
-Argument: La trama és la desigualtat i la injustícia d'un matrimoni des del punt de vista del trobador. Primer fa la falsedat dels valors del candidat. En el darrer paràgraf, es mostra el joc triangular característic de la poesia trobadoresca. Fa oscil·lar les referències “socials” i “espirituals” cap a les activitats orgàniques per què un matrimoni sigui ple.
-Rima:Harmonitza el contingut i la forma amb musicalitat, amb rima heptasil·làbica dels quals un és tornada (que aquest és l'últim).,
-Comentaris: És un poema que es cantava pels camins, per això té aquesta musicalitat.

Comentari 3: Ramon Llull: A vós, dona verge Santa Maria

-Època/any: edat mitjana (1232-1315)
-Moviment cultural: medieval (edat mitjana)
-Tema: amor espiritual adreçat a la Marede Déu.
-Resum: s'exalta la bellesa, l'amor i la importància de la Mare de Déu per la qual sent especial devoció. A partir del vers 12, l'autor prega a la verge que faci que molts homes infidels vagin a Suria (Síria) i convertir-los en cristians.
-Aspectes formals: 3 cobles de vuit versos i l'últim de quatre. La mètrica consta de sis versos decasíl·labs i dos octosíl·labs. Té rima consonant.-Comentaris: aquest poema forma part d'un capítol del Llibre d'Evast e Blanquerna.

Comentari 4: Ausiàs March: poema número LXXXI

-Època/any: edat mitjana (1400-1459)
-Moviment cultural: medieval (de l'edat mitjana)
-Tema: un mal amor cap a una persona que estima
-Resum: el poeta compara el seu amor per la dama amb una tempesta en la mar. En aquest poema el sentiment és desgraciat, ja queaquest sentiment no és res recíproc. Per aquest mateix motiu, l'enamorat diu que l'orgull de la dama és fa en forma de venjança.
-Aspectes formals: La rima és consonant, els versos son decasíl·labs té una estrofa de vuit versos l’estructura és ABBACDDC.
-Comentaris: el poema comença amb una comparació que utilitza mol Ausiàs (Així com call...) amb això crea una comparació per accentuar latristesa i la solitud que causa el desenamorament d'una noia.

Comentari 5: Poema XII

-Autor: Ausiàs March
-Època: 1400-1459
-Moviment cultural: Poesia trobadoresca
-Tema: Detalla tota descripció del divertiment i el contraposa a la seva actitud d’acostar-se a la tristesa i la solitud dels morts, com ara la seva, per manca d’amor.
-Resum:

- 1ª estrofa: Comença preguntant a les ànimes quevan a l’infern i fa una descripció del sofriment que pateix per l’amor.

-2ª estrofa: Tots s’ajunten com són ell, però quan el veuen s’espanten. Torna a repetir el dolor causat per l’amor dient que ell ,únicament ell, és el que més pateix del món i no hi ha cap metge que pugi curar-li aquest mal( fent referència a l’amor com una malaltia).

-3ª estrofa: Pels grecs, el lloc on es concentraval’amor era el fetge i no pas el cor. En aquest paràgraf apareix una hipèrbole, ja que és una exageració.( a mi més fort dolor m’assetja). Continua dient que l’estima intel·lectualment i físicament.

-4ª estrofa: Ell vol morir, però l’únic que li sabria greu seria no tornar-la a veure. Torna a repetir que ell és l’únic que sap estimar de veritat a una dona, i que ningú més ho sap fer.

-5ª...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DOSSIER
  • Dossier
  • Dossier
  • Dossier
  • DOSSIER
  • DOSSIER
  • dossier
  • Dossier

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS