"Dues Gitanes" Isidre Nonell / Dos Gitanas

Páginas: 3 (588 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2012
David Pérez Durà
4/1/2012


Comentari nº4
“DUES GITANES”
Isidre Nonell i Monturiol

El quadre que em dispose a comentar pertany a l’artista català Isidre Nonell (1872-1911). S’anomena “DuesGitanes”, és un oli sobre llenç pintat a l’any 1903, el qual és possible veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Nonell és una figura clau del post-modernisme català, encara que, com veuremdesprés, les seues obres no s’hi valoraren fins després de la seua mort. Tot i tindre una primera etapa en la que practicà el paisatgisme, època en la que va pertànyer a la Colla del Safrà, també anomenadade Sant Martí, el pintor donarà un gir per a centrar-se en les persones com actors principals de les seues obres, a més a més, l’impressionisme l’influirà de manera definitiva en els seus treballsgràcies al seu viatge i estada a París, on va pintar, va exposar, i va compartir estudi amb altres artistes de renom, entre ells el mateix Picasso. Se sol ficar a Nonell dintre del grup d’artistes delmoviment de l’ ”España Negra”, junt a noms com Regoyos, gràcies a la seua sèrie de pintures de gitanes, sèrie a la que pertany el quadre que ens toca.
La pintura ens mostra dues gitanes, les duespròximes entre si, assegudes i una mica ajupides, mostrant uns visible desolació i desemparament. És una imatge popular i en certa manera quotidiana dins del món de Nonell. Pense que aquestes obres podencomparar-se amb els retrats de personatges afectats de cretinisme que el pintor observà als Pirineus durant l’estiu de 1896, concretament a Caldes de Boí. Hi establisc aquesta comparació per lessemblances en quant al to de denúncia social d’aquestes.
S’utilitza una pinzellada solta, unes línies grosses i ben definides i uns colors obscurs i tètrics, freqüents en la seua obra, sobretot entre 1902i 1903, quan el pintor s’obsessiona en retratar les seues famoses gitanes. El realisme no és excessiu, ja que a Nonell li interessa més el fons, el significat de la imatge, per tant, les seues...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • GITANOS
  • Gitanos
  • Los gitanos
  • Gitanos
  • Los gitanos
  • gitanos
  • Gitanos
  • gitanos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS