El llibre de les bèsties (eximplis)

Páginas: 14 (3295 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2011
2.1La tradició dels eximplis a l’edat mitjana

El llibre de les bèsties pareix com una faula on els seus personatges descriuen el comportament dels homes i les seves lluites per aconseguir el poder polític. A cada capítol del llibre apeixen inserits diversos eximplis que tenen com a protagonistes el humans i els animals. Els eximplis són fets més reials que la pròpia història.
Ramon Llull tecom a objectiu fer un relat moralitzador al lector, de manera que al llegir-lo, aquest pensi en certs aspectes de la societat en la que viu. Amb els eximplis pot criticar els aspectes que ell desitja sense mencionar en cap moment directament el que està criticant. Podem veure per tant, que els utilitza per difondre y fer arribar al lector les crítiques sobre la societat en la que viu. Podem dirper tant, que estan inclosos sobre una finalitat didàctica.
Les faules són un recull d’històries protagonitzades per animals i tenen el seu origen a Grècia. Aquestes faules i l’ús d’animals com a element literari va ser molt popular en l’època medieval perquè unia la fantasia i la màgia en la realitat, identificant cada animal amb un valor concret, amb virtuts i defectes.
Aquest sistemade representació també va ser aprofitada per l’església i posteriorment va servir per als tractats de ciències naturals. Al segle XV els bestiaris catalans varen tenir un gran èxit ja com hi havia molt d’analfabetisme els eximplis oferien facilitats dins el llenguatge oral i les imatges dels animals els ajudaven. A les esglésies i castells també apareixien molts de murals amb representacionsd’animals.

2.2Eximplis de El llibre de les Bèsties

Capitol 1 "De l'elecció del rei"
Moltes bèsties estaven elegint qui havia de ser el rei. Va sortir elegit el Lleó, encara que el Bou s'hi oposés ja que creia que el Lleó era un animal ferotge i carnívor, i que es menja la resta de bèsties, pel que va proposar com a rei al Cavall. Na Renard va defensar elLleó ja que viu de les sobres del seu menjar. Després d'un parlament, el rei i els seus companys tingueren gana i van decidi, aconsellats per Na Renard, de menjar-se el fill del Cavall i el Bou. Aquests indignats van anar al poble a cercar esperança, però va fer cavalcar al Cavall. El Bou anava a ser matat per servir de menjar als homes, pel que va recomanar al Cavall que fugís amb el Lleó.
Eximpli 1Ubicació: capitol 1 (pàg. 55,57)
Tema: Elecció del bisbe senzill
Narrador: Na Renard
Argument: L'ardiaca i el cabiscol s'oposen a l'elecció d'un savi sagristà per bisbe i elegeixen un canonge senzill, que no sabia cap ciència.. Un altre canonge fa un comentari: si els animals de força s'oposen al lleó, seran bandejats; ara bé, si és elegit rei un cavall, ¿què farà contra un lleó?
Lliçomoral: "No sempre ha de ser el més fort i poderòs el qui mani".
Capitol 2 "Del consell del rei"
El Lleó va anunciar que necessitava un consell i elegiren l'Ós, el Lleopard, el Linx, la Serp i el Llop. Na Renard, en no ser escollida, va explicar al rei que seria millor d'agafar bèsties amb menys poder que no menjesin carn sino herba, ja que així se sentiria superior el Lleó. Elsherbívors estaven d'acord i pensaven que elles i Na Renard havien de ser del consell. El Lleopard i el Linx s'adonaren que Na Renard manipulava al rei, i van fer el possible perquè no entrés, ja que a més, tenia el suport dels herbívors. El Lleopard va dir al rei que Na Renard era molt astuta i posaria fi al poder del Lleó com a rei. Aquest, en entendre-ho, va fer entrar al gall a la cort.
Eximpli2
Ubicació: capitol 2 (pàg. 65)
Tema: Astúcia d'un comte per guanyar la guerra amb un rei
Narrador: El Lleopard
Argument: Un comte no era tan poderós com el rei, i enganava als escrivans del rei fent regals perquè els hi diguès els plans de guerra del rei i així el rei mai agonseguís guanyar la guerra.
Lliço moral: "No te deixis comprar am coses materials"

Capitol 3 " De...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Llibre De Les Besties.
  • Llibre de les Besties
  • El llibre de les bèsties
  • El llibre de les besties
  • llibre de les besties
  • Llibre De Les Bèsties
  • Llibre de les besties
  • El llibre de les besties

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS