El sistema solar

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 11 (2637 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
EL SISTEMA SOLAR.

1. Teories.
1.1. Teories geocèntriques.
1.2. Teories heliocèntriques.
2. El Sistema Solar.
2.1 Formació.
2.2. Exploració.
2.3. Els planetes.
2.3.1. Planetes terrestres.
2.3.2. Planetes gegants.
2.3.3. Planetes nans.
2.4. El sol.
2.5. Altres cossos del Sistema Solar.

[pic]

Celia López, Verónica Fernández i Bàrbara Fernández.
1.Teories.

1. Teoriesgeocèntriques.

La hipòtesi més simple per a explicar els moviments del cossos celestes es en la que es considera la Terra com a centre de l’univers i construeix un sistema geocèntric. Aquest sistema va ser elaborat i defensat pels filòsofs Plató i Aristòtil al S.IV i V a.c amb el model aristotèlic de l’univers que postulava:
• La Terra(esfèrica i immòbil) es el centre de l’univers.
• Tots elsmoviments dels astres són circulars i uniformes.
Però aquest model no explicava per exemple els canvis de brillantor d’alguns cossos.
Al S.II. d.C. Ptolemeu va perfeccionar aquest model establint el model astronòmic de Ptolomeu, que postulava:
• L’univers té forma esfèrica i un moviment giratori.
• La Terra es esfèrica, immòbil i el centre de l’univers, es comporta con si fora un punt.• Els planetes es desplacen en xicotets cercles(epicicle) el centre dels quals es mou alhora en una òrbita circular(deferent) al voltant de la Terra.
Aquesta tampoc era perfecta ja que no explicava amb precisió els moviments i la seua explicació, es va mantenir vigent fins al s.XVI.

2. Teories heliocèntriques.

Al S.III a.C, Aristarc de Samos va sugerir un model en el que el sol essituava al centre i la Lluna, la Terra i els altres 5 planetes coneguts giraven envoltant-lo, aquest model no va tindre èxit però 18 segles desprès va servir de base per a Copernic que va postular:
• La Terra no ocupa el centre de l’univers.
• L’únic cos que gira al voltant de la Terra es la Lluna.
• Els planetes giren al voltants del sol en orbites circulars.
• La Terra no estaen repòs, gira sobre ella mateixa.
Al principi del S.XVII Galileu va posar en dubte la veracitat de l’univers Aristotèlic, amb d’invenció del primer telescopi i sense conèixer-lo va deduir con funcionava i va construir un, amb va fer diverses observacions i va deduir que:
• Els cossos celestes no són objectes perfectament esfèrics.
• Tots els cossos celeste no giraven al voltant de laTerra.
• Venus girava al voltant del sol.
• El sol no era un cos perfecte.
A Galileu es va veure forçat a retractar-se de les seues idees davant el Tribunal de la Inquisició i els seues llibres van ser cremats.

1. El Sistema Solar.

El sistema solar es un sistema planetari de la Galaxia Via Lactea que es troba en un braç d’aquesta, es troba a uns 28 mil anys llum del centre de lagalaxia. Està format per un conjunt d'astres en òrbita al voltant del Sol, lligats per la força de gravetat, 8 planetes, 162 satèl·lits naturals, planetes nans com Plutó, Eris i Ceres, i un incomptable nombre d'asteroides, meteorits i cometes, envoltat pel medi interplanetari, format de gas i pols.
2.1. Formació.

És molt difícil precisar l'origen del nostre Sistema Solar. Els científics creuenque pot situar-se fa uns 4.600 milions d'anys, quan un immens núvol de gas i pols es va contreure a causa de la força de la gravetat i va començar a girar a gran velocitat, probablement, degut a l'explosió d'una supernova propera.
Al centre es va acumular la major part de la matèria. La pressió era tan elevada que els àtoms van començar a partir-se, alliberant energia i formant una estrella. Almateix temps s'anaven definint alguns remolins que, en fer-se grans, augmentaven la seva gravetat i recollien més materials a cada volta.
També hi havia moltes col·lisions. Milions d'objectes s'apropaven i s'unien o bé xocaven amb violència i es partien en bocins. Les trobades constructives van predominar i, en només 100 milions d'anys, va adquirir un aspecte semblant a l'actual. Després cada...
tracking img