Estereotips

Páginas: 10 (2426 palabras) Publicado: 12 de julio de 2012
ESTEREOTIPS, PREJUDICIS I DISCRIMINACIÓ

Una classe dividida
El vídeo se centra en una experiència relacionada amb els estereotips, els prejudicis i la
discriminació portada a terme per una mestra amb un grup d’alumnes de primària.

Qüestions per a la discussió i l’informe
Responeu a les qüestions següents relacionades amb el documental, sempre tenint en compte
els continguts treballats aclasse:

1. Com aconsegueix la mestra crear determinats estereotips en relació a les persones d’ulls marrons i a les d’ulls blaus? De quina manera es mantenen aquests estereotips?

Un estereotip es considera una forma inferior de pensament que fem servir de manera consensuada per establir definicions que tracten de sobrevalorar el propi grup i refusar els altres grups o subjectes, permotius estrictament defensius. Els estereotips tenen un caràcter de sobregeneralització, són rígids o estan vinculats a l’etnocentrisme, i sovint estan mal apresos a partir de creences no contrastades empíricament.

En el documental, en la part de l’experiment amb infants, veiem com la mestra crea una sèrie d’estereotips relacionats amb les persones segons el seu color d’ulls i quins mecanismesutilitza per a mantenir-los i perpetuar-los.

Els mecanismes de creació d’estereotips són en primer lloc la creació de categories, i en segon lloc l’assignació de característiques a les categories. La creació de categories es realitza a partir de la simple distinció dels alumnes de l’aula en dos grups: els nens i els nenes amb ulls marrons, i els nens i nenes amb ulls blaus. A partir del’establiment de les dues categories, dels dos grups, automàticament els alumnes es situen en un o altre i es creen vincles amb el propi grup. Un cop estan dividits els grups s’assignen categories a cadascun del grup, per exemple, quan proposa les categories, assigna al grup d’ulls blaus característiques com la superioritat respecte als altres, que són més llestos, són millors que els d’ulls marrons, etc. Lamestra recolzarà aquesta assignació de característiques amb exemples seleccionats (i manipulats).

Un cop els estereotips estan creats, la mestra posa en marxa tota una sèrie d’accions i mecanismes per a mantenir els estereotips. Aquestes accions són:
- Donar privilegis al grup d’ulls blaus o treure privilegis al grup d’ulls marrons, per exemple, se’ls dóna cinc minuts més de pati al grupd’ulls blaus, i d’altra banda es prohibeix al grup d’ulls marrons beure de la font, obligant-los a utilitzar gots de paper, o bé no els deixen repetir menjar, etc.
- Es reiteren i recorden contínuament les categories: no els deixen barrejar-se en grups heterogenis, no els permeten jugar junts a l’hora del pati, etc.
- Ús del mocador, com a simbolisme, en els nens amb ulls marrons, per apoder distingir-los des de lluny. La utilitat real del mocador és que es tracta d’un signe distintiu que fa que cap membre de cap dels dos grups pugui oblidar a quina condició pertany i què significa.
- Càstig dirigit al grup considerat inferior, remarcant les característiques negatives atribuïdes al grup. És tracta de seleccionar només aquelles característiques negatives del grup de nens ambulls marrons i destacar-les, generalitzant-les.
- Comparacions manipulades convenientment: seleccionen només les característiques de cada grup que els és més convenient. Per exemple, es destaquen només les característiques positives del grup considerat superior, obviant aquelles més negatives, i es fa a la inversa amb el grup considerat inferior, en què només es destaquen les característiques iaccions negatives, i s’ignoren les positives.
- El to de veu i manera de dirigir-se de la mestra cap als grups influirà molt a l’hora de mantenir els estereotips. La mestra adopta una posició de condescendència cap al grup considerat inferior, i és més positiva i motivadora cap al grup considerat superior.
- Èmfasi en les característiques positives o negatives segons el grup del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estereotips
  • Estereotips, prejudicis i acompanyament educatiu
  • Contes Estereotips
  • pac 1 estereotips prejudicis i acompanyament educatiu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS