Filosofia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (650 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Les teories de la justicia

La paraula prové del llatí iustitia, que va servir per traduis el terme grec dikaiosine.

1. PLATÓ: LA JUSTÍCIA ARISTOCRÀTICA COM A HARMONIA SOCIAL

Afirmaque una societat perfectament justa seria aquella en què cadascú realitzés correctament la funció que lo assignen els governents. Els més ben dotats haurien de ser educats per a la missió de guardiants,i entre ells s’hauria de seleccionar els més savis de tots, que serien els governants. El poble, haurien de dedicar-se a les activitats productives: agricultura, construcción…

Plató suggereix queels guardians, tinguin en comú tots els béns i formin una sola familia. En canvi, als productors se’ls permetrà tenir propietat privada i familia propia.

Plató proposa donar tot el poder políticals guardians més savis.

2. ARISTÒTIL: LA JUSTÍCIA COM A IGUALTAT PROPORCIONAL

Aristòtil relaciona la noció de justicia amb la d’igualtat proporcional, tractar igual els que siguin iguals i ferun tracte desigual als desiguals. Aquesta idea es manifesta de 1 maneres:

• La justicia communitativa, és l’equilibri en l’intercanvi de béns entre individus.

Ex: si algú ven una casa, noseria just que se li pagués amb sandàlies.

• La justicia distributiva, és l’equilibri entre el repartiment de béns i de càrregues entre diferents individus de rang igual dins del col·lectiusocial.

3. SANT TOMÀS D’AQUINO: LA LLEI NATURAL

Al s.XIII, sant Tomàs d’Aquino va fer una síntesi de cristianisme i aristotelisme, que ha tingut una gran influencia en la historia.

Indica quela carita tés superior a la justicia perquè, mentra la justicia es limita a reparar els danys, la caritat i té com a model la gratuïtat amb què Déu estima els éssers humans.

Sant Tomàs insisteixque la justícia consisteix a complir 2 tipus de lleis:
La llei positiva, que pren la seva força obligatòria d’un pacte o conveni. I la llei natural, que Déu dóna a les criatures perquè puguin...
tracking img