Filosofia

Páginas: 9 (2058 palabras) Publicado: 17 de enero de 2015
APUNTS FILOSOFIA 1R TRIMESTRE
L’etimologia es l’origen de la paraula.
FILO SOFIA
Estimar saviesa
Amor a la saviesa (la va inventar Pitàgores)
És una producció històrica i cultural. Es va desenvolupar a la cultura Europea. Va néixer a la cultura grega antiga. Els grecs arcaics tenien una religió politeista i una explicació del mon basada en la religió i mitologia (histories sobre elsdeus). Van abandonar la mitologia i van adoptar una nova visió basada en la raó, anomenada LOGOS (parauladiscurstractatraó). La explicació racional del mon dels grecs estava dividida en 4 nivells:
1. Ciència empírica: ciència de les coses que es poden veure i tocar, es pot captar a traves dels sentits. (Newton, principis fonamentals de la física moderna). La física filosofia natural.

2. Ciènciaformal: lògica (inventada per Aristòtil, grec) i matemàtiques (Euclides i Arquímedes)

3. Metafísica: (Plató, Aristòtil) visió global, general del món i de les coses que siguin autènticament racionals en tot l’univers (existència de Deu, etc.)

4. Filosofia pràctica: de l’acció humana (d’allò que fem): Ètica (dir lo que esta bé o malament), Dret (la filosofia de les lleis), Política (lo queesta be o malament per tots)

ZUBIRI era un filòsof espanyol.
Societats antigues que ens han influït:
Grega (filosofia, ciència, pensament racional, matemàtiques) La part teòrica
Romans (mantenir un gran imperi) van destacar en l’organització (les lleis(dret)) La part pràctica.
Jueus: religió, el cristianisme (religió d’arrel jueva).
SECULARITZACIÓ: Una cosa que tenia sentit religiós quecontinua existint però ha perdut sentit religiós (Nadal) a partir del S XVIII. Molts valors que entenem per correctes son secularitzats, venen del cristianisme.
La religió es important per dos motius:
Causa la identitat moral de les persones
Vida espiritual
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-
aaaaaaaaa
ANTROPOLOGIA (Tractat de la persona)
Es una ciència empírica,moderna, es una ciència en part natural i en part social, era la concepció tradicional que es tenia de la persona. L’antropologia com a ciència te 2 apartats:
Antropologia física o biològica: va començar sent així. Va néixer amb les idees de Darwin. Va tractar dos temes: origen de la humanitat i la diversitat. Es basava sobretot en la paleontologia (tractat sobre les coses antigues, ciències delsfòssils) i després es van afegir mes ciències amb les tècniques de Méndez (genètica) També es va influir l’arqueologia (investiguen la manera de viure, eines(indiquen economia, sistema de viure) o marques corporals).
L’etimologia es l’estudi de la manera de viure d’una població determinada de totes les cultures. Les que tenen mes interès son les cultures mes pobres, mes atraçades tecnològicament.Antropologia cultural: estudien les maneres de viure de la població, també estudien les societats animals. Apareix l’etologia (part de la biologia que tracta sobre el comportament espontani dels animals, allò que fan, ciència recent). Les dones van destacar, van estudiar els ximpanzés, orangutans, etc. Van passar anys estudiant-los.
Lo basic entre la antropologia es la naturalesa i la cultura. Lonatural depèn de cos, herència, genètica i lo cultural d’allò que has après i per tant forma part d’una societat. La cultura es la manera de viure d’una ciutat, per exemple el que mengem, la religió, l’idioma, etc.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-
aaaaaaaaa
El cervell demanda molta energia. Gracies al desenvolupament del sistema nerviós les persones sabem pensar,entenem les coses de manera simbòlica
SOCIALITZACIÓ: es un procés a traves el qual una persona assimila la cultura en la que viu
PERSONALITAT: se forma en contacte social. Valors, actituds, normes morals.
Les persones som com som perquè som animals gregaris (sempre en societat) Som humans perquè som socials. A traves de la socialització aprens moltes coses, llengua, hàbits, normes, actituds i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS