Filosofia

Páginas: 5 (1078 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2010
TEMA 10: L’ACCIÓ (LLIBERTAT I RESPONSABILITAT)

Aproximació a la noció d’acció
Acció: col·loquialment és qualsevol tipus d’acte o esdeveniment. En filosofia una acció és una operació conscient i voluntària que duu a terme un subjecte.
Subjecte: lingüísticament seria la persona o cosa que realitza aquesta acció però en filosofia el subjecte solament és la persona perquè son les úniques que fanuna acció de forma conscient encara que també hi ha accions que poden ser inconscients o involuntàries.
Especificitat de l’acció humana
Que és específic de l’home? compara l’acció humana amb els animals.
* Comportament animal: una de les diferències bàsiques entre l’ésser humà i la resta d’animals és que els animals estan més condicionats per la seva dotació genètica. Quan els animalsactuen, no ho fan de manera espontània i lliure, sinó que es limiten a executar un programa genètic. Molts animals són capaços de produir conductes espontànies i d’aprendre-les dels altres, molts dels seus actes són automàtics.

* Comportament d’una computadora: definida per un programa informàtic que determina les seves respostes i el que és capaç de fer. Per molt complexes que siguin lesoperacions que pugui fer, continuen essent predeterminades i automàtiques, i no pas el resultat de la reflexió i l’elecció lliure.

* Comportament humà: la determinació instintiva en l’ésser humà és molt menor que en la resta dels animals. La seva conducta és espontània i no la repetició d’una pauta heretada. El que és específic del comportament humà és la possibilitat d’escollir entre fer això oallò, o fins i tot no fer res. En aquest sentit estricte, només un ésser humà que tria i decideix el que fa pot ser considerat agent voluntari.

Acció motivada motius que ens porta a realitzar una acció.
* Motiu com a causa: S’entén com allò que empeny a l’acció. Totes aquelles consideracions i factors que em mouen a fer alguna cosa, o a no fer-la, són els motius o causes de la meva acció.* Motiu com a finalitat: S’entén com allò que persegueixo amb la meva acció.

Acció intencional objectiu o finalitat que persegueixo o que orienta la meva acció.
Les intencions només són presents com a idees o continguts mentals, i només es converteixen en fets si l’acció arriba a bon terme.
* Execució: quan es realitza l’acció.
* Final: quan l’acció acaba i ens pot conduir al’èxit o el fracàs.
A. Èxit: hem aconseguit allò que preteníem.
B. Fracàs: quan la intenció es converteix en fet.
* Inici: moment en quan la intenció només esta en la ment del subjecte.
Les conseqüències no previstes no poden ser considerades accions, ja que no són alguna cosa que fem intencionadament, sinó que alguna cosa que ens passa.
Comprensió, explicació i avaluació de l’acció.
*Comprensió: comprendre una acció significa conèixer els motius i les intencions. Hi haurà una part observable (moviments corporals) i un altre inobservable (intimitat del subjecte).

* Explicació: no es tan sols descriure que fa el subjecte sinó també aclarir els motius i les intencions, es a dir, deduir que ha dut aquest subjecte a realitzar l’acció.

* Avaluació: primer hi ha un pasprevi que és entendre l’acció, saber que avaluem i amb qui o que el comparem. Una avaluació serà sempre relativa perquè dependrà dels criteris de cada persona (individu).

Aproximació a la noció de llibertat
* Llibertat externa o llibertat d’acció o política: consisteix en l’absència de traves externes que dificultin l’acció; consisteix a poder fer el que volem sense que res ni ningú ens hoimpedeixi.

* Llibertat interna o d’elecció o lliure albir: llibertat personal que ens permet escollir entre diverses opcions.

La llibertat externa i la interna estan interelacionades.
El determinisme o l’absència de llibertat
* Existència de llibertat: cosa de sentit comú i per tant no acostumem a qüestionar-la.

* Determinisme: no existeix la llibertat perquè tot esta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS