Fra Bartolome De Las Casas

Páginas: 4 (793 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2015
Fra Bartolome de las Casas
Fra Bartolomé de las Casas (Sevilla, 24 d'agost de 1484 - Madrid, 17 de juliol de 1566) fou un frare dominic andalús del Regne de Castella, cronista, teòleg, bisbe deChiapas (Mèxic) i gran defensor dels indis americans. Segons el prologuista de l'edició de 1821 de la seva obra més coneguda, un seu avantpassat, de cognom Casaus, era "d'origen francès" i va participaren la conquesta de Sevilla.
De petit, probablement conegué els Reis Catòlics i Cristòfor Colom, car el seu pare, Pedro de las Casas, participà en els viatges de l'almirall. En 1499 tingué l'oportunitatde conèixer un indi que fou portat per Colom i regalat al seu pare com a esclau.
En 1502, seguint els passos del seu pare, que havia participat en el segon viatge de Colom, Bartolomé de las Casas vaarribar a la Hispaniola, on s'encarregà d'administrar una encomienda. L'ordenaren sacerdot en 1510 i la primavera de 1512 viatjà a Cuba com a capellà de Pánfilo de Narváez. En 1514 se li va atorgarl'administració d'una altra encomienda on els indis treballaven en la mineria; gradualment, de las Casas va prenent consciència de la injustícia del sistema. Convençut que havia «de procurar el remeid'aquesta gent divinament ordenat», va viatjar a Castella i es va entrevistar amb el rei Ferran el Catòlic i amb el cardenal Cisneros, que el nomenarà Protector dels indis, el 1516. A la mort delcardenal, s'entrevistà amb el nou rei a la vila de Molins de Rei, Carles I, que li va concedir el territori de Cumaná (a l'actual Veneçuela), perquè hi apliqués les seves teories.
Va tornar a Amèrica el1520, amb la intenció de dur a terme el seu projecte, sempre en contra de l'esclavitud dels indis, però tot plegat va fracassar perquè durant la seva absència els indis es varen rebel·lar. Desenganyat,va entrar a l'orde dominicà, que sempre havien criticat el sistema de les encomiendas, i es retirà a partir de 1521, en què es dedicà a l'estudi i començà a escriure la seva Història de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bartolome de las casa
  • Bartolome de las casas
  • Bartolom de las Casas
  • Bartolome de las casas
  • Bartolome De Las Casas
  • Bartolome De Las Casas
  • Bartolomé de las casas
  • Bartolom De Las Casas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS