guerra

Páginas: 6 (1270 palabras) Publicado: 19 de abril de 2013
TEMA 10
ELS RECURSOS ENERGETICS: Són béns que extraiem de la naturalesa per obtenir energia. Poden ser:
Renovables : si tenen un període de formació relativament curt i es generen a un ritme comparable al del seu ús, per exemple: energia solar, eòlica, la mareomotriu, la hidràulica o la geotèrmica.
No renovables: si necessiten períodes de temps molt llargs per formar-se o per eliminar elsresidus que generen. Els combustibles fòssils requereixen milions d’anys per formar-se.
ENERGIA NUCLEAR DE FISSIÓ: Es considerada una energia no renovable, ja que utilitza minerals radioactius, com ara l’ urani, les reserves dels quals més tard o més d’hora s’acabaran. En el futur els recursos energètics hauran de ser renovables. Altres recursos energètics renovables són : hidrogen, l’energiahidroelèctrica, l’energia mareomotriu, i l’energia nuclear de fusió.
E. EÒLICA: és l’energia generada per el vent que es dóna per les diferències tèrmiques i de pressió atmosfèrica generada per el sol.
E. FOTOVOLTAICA: la transformació d’energia solar en energia elèctrica pot ser una solució per el futur.
E. GEOTÈRMICA: Consisteix en l’aprofitament de la calor del magma en centrals geotèrmiquesen zones amb l’activitat volcànica.
AIGUA: USOS: Ús agrícola, Ús energètic, Ús industrial, Ús domèstic, Ús lúdic.
BIODIVERSITAT: el conjunt de totes les varietats de formes de la vida que hi ha al planeta.
Anys enrere, el carbó vegetal, obtingut a partir de llenya , era la principal font per obtenir energia primària. RECURSOS QUE S’OBTENEN DELS BOSCOS: fusta (elaboració de mobles, materials deconstrucció, obtenció de fuel, foc per a calefacció, cuines etc..) polpa i cel·luloses ( elaboració de paper) suro (ornamentació, plafons, taps, etc..) resines (làtex, cautxú, coles i resines industrials, i de fusteria) tints (tanins per a cuir), aliments (fruits, oli) fàrmacs (extracció de drogues usades per el tractament de quimioteràpia.
L’explotació dels recursos forestals ha de sersostenible, de manera que mai no s’haurien d’extraure recursos a un ritme més alt del que tarden a generar-se d’una manera natural.
EL SOL: el sol és un sistema natural dinàmic, que s’ha format com a conseqüència de l’alteració de les roques per l’acció dels agents atmosfèrics i els éssers vius. És un recurs fonamental perquè és el substrat del qual els productors primaris obtenen part de la matèriamineral necessària per viure. A més hi viuen microorganismes descomponedors que transformen la matèria orgànica en nutrients inorgànics que les plantes utilitzen per nodrir-se. La ciència que estudia el sòl: edafologia. La agricultura intensiva: caracteritzada per l¡ús de maquinària pesant i l’abús del monocultiu, provoca un deteriorament i un empobriment del sòl. Requereix l’ús creixent d’adobs.DESFORESTACIÓ: una de les causes principals de la desforestació és la tela abusiva de territoris destinats a usos diversos. Els incendis forestals són una altra de les causes de la destrucció de la vegetació.
DESERTIFICACIÓ: La desforestació i la pèrdua del sòl per l’erosió comporta l’avenç dels deserts.
BIODIVERSITAT: La pèrdua de boscos i de sòls i la desertificació contribueixen aldeteriorament dels hàbitats del planeta i a la pèrdua de ella.
TEMA 12
EL CANVI CLIMÀTIC: s’entén per canvi climàtic l’alteració global del clima de la Terra. Es manifesta per l’alteració de tota mena de paràmetres climàtics. S’hi inclouen variacions anormals de les temperatures, les precipitacions i els vents, però també canvis en la freqüència i intensitat de determinats processos meteorològicsnaturals.
EFECTE HIVERNACLE: Consisteix en l’absorció de la radiació infraroja, impedint que part d’aquesta radiació s’escapi de la Terra i es difongui a l’espai exterior. Les conseqüències és l’augment de la temperatura de la superfície. Podem concretar que el pro0blema actual en què l’alliberament de gasos amb l’efecte hivernacle l’atmosfera ha produït un sobreescalfament del planeta. Aquest fet...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra
  • Guerras
  • Guerra
  • Guerra
  • La guerra
  • Guerra
  • Guerra
  • Las Guerras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS