història d'Egipte

Páginas: 11 (2566 palabras) Publicado: 9 de junio de 2014
TEMA 3. EGIPTE

Des del punt de vista geogràfic, Egipte està situat al nord-est d'Àfrica. Es va articular entorn del riu Nil que oferia riquesa al país i creava problemes amb les crescudes. Egipte estava flanquejat per dos deserts: el desert Aràbic a l'est i el desert de Líbia a l'oest amb petits oasis com l'oasi artificial " El- Fayum ". Aquesta particular geografia va fer que Egipteromangués aïllat, la qual cosa dificultava les comunicacions i protegia de les invasions.
Des del punt de vista històric, es dividia Egipte en dues zones:
a) Alt Egipte: comprenia la vall del Nil des de la ciutat de Memfis fins a la cascada d'Assuan. Separa Egipte de Núbia, que posteriorment serà conquerida. Era una àrea que funcionava com a àrea comercial i que va tenir una influència africana.b) Baix Egipte: ocupava la àrea delta del Nil des del Mediterrani fins a Memfis inclòs. En aquesta zona va tenir lloc una rica agricultura, ja que era una àrea d'influència mediterrània i asiàtica.
Des del punt de vista geogràfic, se suma una tercera que és anomenat Egipte Mitjà, que abasta de Memfis al nord de la regió de Tebes. Era un país àrid excepte en les riberes del riu Nil que esbeneficiava de la inundació (al juny- juliol) que deixava un llim que afavoria les bones collites. Però les crescudes no eren regulars i podien sembrar la fam i la carestia el país. D'altra banda, Egipte disposava de mines de coure a l'àrea de Sinaí i altres metalls a la regió.
Ètnia i llengua: Sobre el poble autòcton es va sobreposar en època neolítica gent de llengua comito - semita.

FONTS PER ALA RECONSTRUCCIÓ DE LA HISTÒRIA DE EGIPTE.
Textos i llengües clàssiques. Destaca el text del sacerdot egipci Nanetón que escriu "Els fets memorables dels grecs " en grec al segle III aC A més, destaquen autors greco-romans i del món oriental com Heròdot, Estrabó, Flavi Josep, Plutarc... I llibres com la Bíblia. A més d'ells existeixen notícies en inscripcions egípcies, com la placa real dekarnak (llista de reis). A més, també són importants les plaques reals de Saqqara, que és la necròpolis més important de Memfis. També, La llista reial d'Abidos, les pedres de Palerm i el papir de Turí. Al costat tot això, l'arqueologia juga un paper molt important com a font, com ara les excavacions de "Tell el- Amarna", on es troba la tomba de Tutankamon, les excavacions a Nubia i els seus templesde Ramses II, traslladats per la costrucció de la presa de Suan. Hi ha missions espanyoles, franceses, alemanes i italianes.
L'egiptologia es va veure afavorida amb l'expedició de napoleó a Egipte en el 1799 i per l'activitat de Champollion que va desxifrar jeroglífics, com la pedra de Rosetta que contenia un decret del faraó Ptolemeu V l'any 196 aC (època hel·lenística) que està escrita enjeroglífic heràldic i demòcrit. A més, conté una reproducció del text en grec a partir del qual Champollion va poder començar a desxifrar.

CRONOLOGIA
La història d'Egipte s'ha dividit en diferents períodes que alternen etapes d'estabilitat política i etapes de descentralització i caos al país. Aquests diferents períodes agrupen les 33 dinasties de l'Egipte Antic. D'entrada, hi ha una fased'unificació del país que ocupa des de l'any 3.100 al 3.030 aC

Després de la unificació, tenim el Tercer Mil·lenni:
1. Regne Tinita ( Tish / Tinis): va abastar des de 3.050 a 2.675 aC
2. Regne Antic: l'2675-2350 a.C.
3. Primer Període Intermedi: 350 al 2.008 aC

El Segon Mil·lenni comprèn en la seva primera meitat:
1. Regne Mitjà: del 2.008 al 1.030 aC.
2. SegonPeríode Intermedi: del 1.030 al 1.539 aC
Durant la segona meitat del Segon Mil·lenni transcorre:
1. Regne Nou: del 1.539 al 1.075 aC.

Finalment, en el Primer Mil·lenni tenim:
1. Tercer Període Intermedi: del 1.075 al 656 aC
2. Època Tardana: del 656 al 332 aC.

Al 322 aC Alexandre el Gran conquesta Egipte i comença un altre nou període. Alexandria es converteix en la capital amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de los sin historia
  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS