Hist Ria Comentari De Text D 303

Páginas: 2 (467 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2015
Comentari de text del document D-303 del dossier.
1. Llegeix atentament el text
Document 303, Vencedors i vençuts de R. Fraser a Recuérdalo tu y recuérdalo a los otros.
2. Situa el document enl’espai i el temps
El text situa l’acció després de la guerra civil espanyola (1936-1939) i parla de la repressió franquista fins el 1943.
3. Identifica la font
Es tracta d’una font secundària basada enfonts primàries.
4. Contextualitza’l
La guerra civil espanyola va enfrontar per una banda les classes populars i obreres contra el moviment nacionalista i els militars revoltats en contra la segonarepública. Un cop acabada la guerra amb els nacionals com a vencedors, Franco, el nou cap d’estat, promulga una sèrie de repressions en contra els republicans. Aquestes repressions es duien a terme, enpart, gràcies als confidents (persones que denunciaven als republicans o a qualsevol que no estigués d’acord amb el règim), i els presumptes infidels al franquisme eren escorcollats, empresonats i sicalia, executats. Els vencedors, en canvi, no van rebre represàlies.
El relat expressa el diàleg entre Francisco Sampedro, oficial d’estat major del front popular que ha estat empresonat durant setanys al principi amb condemna de mort, que pregunta al Sacerdot els motius del seu empresonament malgrat ell no ha matat cap home. El Sacerdot respon que encara que ell no hagi matat cap home, és delfront popular, és a dir, dels vençuts, i això ja és motiu per ser empresonat i executat. Per altra banda, els nacionals que van matar a republicans no són empresonats, gairebé al contrari, Franco elsatorga alts càrrecs.
La repressió que va patir Francisco Sampedro va ser dura, sobretot perquè va pertànyer al Front Popular, un pacte de coalició electoral signat el 1936 que va dur a terme canvispolítics encaminats a aportar major igualtat social, una reforma agrària i la restauració de l’autonomia de Catalunya. A Catalunya el president fou Lluís Companys. Els membres del Front Popular tenien...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COMENTARIO DE TEXTO HIST RICO
  • Comentario De Texto Hist Rico Te
  • Comentario de texto. hume, d
  • Comentario d texto
  • EJEMPLO DE COMENTARIO DE TEXTO HISTÃ RICO
  • Esquema De Comentario De Texto Hist Rico
  • SEMINARI HIST RIA CONTEMPOR NIA D 1
  • Pla D Investigaci Hist Ria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS