Histori

Páginas: 72 (17995 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2011
Història Político-Social Contemporània – II. Espanya i Catalunya, 1975-2010

Tema 1. Els antecedents històrics: Segona República. Guerra civil. Exili. Franquisme

Una prèvia (1)

Primer de tot hem de dir que Espanya passa de ser d’una dictadura a una democràcia, i que aquest període és el que anomenem període de transició.
D’altra banda, el franquisme l’hem d’entendre a partir de lessocietats i els conflictes que se’n van derivar.
En aquells moments, l’Estat necessita legitimar-se i per això que antigament es feien servir els relats històrics que eren com una mena de religió. Un Estat era una comunitat de ciutadans i una nació era retre culte a l’Estat.

•El relat històric: la teoria de les dues espanyes (negra / roja): S. XIX la monarquia borbònica fa fallida i alhora Espanyaes donen en les seves terres les 3 guerres carlines i això provoca que el territori espanyol quedi totalment dividit. Ens trobem amb una Espanya tradicional que creu en l’ordre, en una sola llengua, en una sola cultura...
Espanya roja: Els catòlics i tradicionals; Espanya negra: Proletariat, anti-catòlics, camperols sense terra. (Divisió que es produeix de la població a causa de les guerres).Egels va dir una vegada que Barcelona era la terra que més barricades tenia a la terra. Es tracta d’una ciutat molt confrontada.
–Generació del 98 i Antonio Machado
•Enfrontament ideològic (confrontació política)
–“conservadors / tradicionals /monàrquics /unitaris / catòlics / militaristes” vs. “progressistes / republicans / federals-nacionalistes-perifèrics /ateus /antimilitaristes”.•Enfrontament social (burgesia vs. Proletariat / propietaris vs. Camperols)
•Enfrontament nacional (Espanya unitària vs. Espanya plural)
• El resultat que deriva d’això és que Espanya es troba amb tres assignatures suspeses en enèsima vegada:
La qüestió política:
* Espanya va ser un règim monàrquic amb excepció d’una breu república que és el que coneixem amb el nom de Sexenni democràtic(1873-1874).* Però té una monarquia i un sistema polític que és semblant al britànic on trobem el Partit Conservador i el Partit Liberal que són pràcticament indistingibles.
* Trobem eleccions però que no són totalment lliures i se’n diuen turnistes ja que són eleccions caciquistes, amanyades.
* Manca d’una cultura política.
* Hi ha un % de la població que queda exclosa.
* Trobem unamanca de política, no hi ha opinió pública, és a dir, que qualsevol cosa que escrivissis que no anés en relació a la monarquia et posaven a la presó. Ex: 1896: un home que tira una bomba tot i saber qui era agafen a un conjunt de persones i les comencen a torturar i matar.

La qüestió social:
* Bàsicament Espanya i Catalunya.
* Context social: Revolució industrial i agrària. Espanya ésel país on hi ha més diferències de classes entre rics i pobres, entre els treballadors industrials i els seus patrons. Condicions laborals molt precàries i finalment ens trobem amb la qüestió laboral a Catalunya i al País Basc trobem sobretot en el segle XX però també al XIX (Valentí Almirall crea la revista El Estado Catalán) tendència a buscar un estat separat per trencar amb la monarquia. PiMaragall- Federalisme molt proper a l’anarquisme que diu que la gent s’ha d’organitzar en comunitats locals i són ells qui han de decidir les formes, per tant, no només Catalunya pot ser independent. Tendència a trencar amb l’Estat feudal.

La qüestió nacional

Aquests tres punts són els que marquen la Guerra Civil, és el que marca la transició i és el que marca l’actualitat.

Amb Espanyaa finals del s. XIX amb el que ens trobem és amb un mapa de 1854 que es va trobar a la Biblioteca Nacional de Madrid fa relativament poc de la mà de Juan Manuel Resina.
Es tracta d’una persona independentista i que a partir d’aquest mapa va explicar la lògica de les relacions històriques a Espanya. La banda de Catalunya, Galícia, Andalusia es tractaria de l’Espanya uniforme, el nucli...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS