Historia de la enfermería

Páginas: 36 (8958 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2011
HISTÒRIA DE L’INFERMERIA



INDEX:
I. Característiques generals del període religiós – institucional
1. Interpretació de la salut i les malalties en les cultures antigues
1. a Les cures de salut en la vida cuotidiana.
1. b Les cures de salulut en el plànol religiós- institucional.2. Interpretació dualista de la salut i la enfermetat.
2. a Tipus de sacrifici en les cultures antigues.
II. Mesopotamia.
a. Babilonia o l’ antigua Mesopotamia.
b. Assíria.

III. Els hebreus
IV. Egipte.



I. Característiques generals del període religiós – institucional:
La interpretació dualista de la salut i la enfermetat.



Després delPaleolític s'inicia un revolucionari període en història de la humanitat: el Neolític (1). Aixi se anomena el últim periode de la Edad de Pedra (2), que va suponer una revolució en molts aspectos de la vida del home.
El neolític és un període de la prehistòria en el qual van tenir lloc innovacions d'una gran transcendència: els éssers humans descobreixen l'agricultura i la ramaderia, i es fan sedentaris(1,3). Aquest periode pot ésser definit com la fáse de desenvolupament econòmic i tècnic, s’aconsegueix de substituir les normes de subsistencia depredadores del paleolític per una economía de producció, es a dir, el pas de la economía destructiva i parasitària a la constructiva (3). És un període de la història que abraça un temps diferent segons els llocs. Aproximadament cal situar-lo entre el7000 aC i el 4000 aC. A Europa va arribar cap el 5500 aC (3).

L'home té resolt el problema del proveïment de carn (1,3). Paral•lelament es desenvolupa l'agricultura, la qual suposa el principi bàsic que va a influir en la apaivagament de les societats neolítiques en l'aparició dels primers poblats estables. Van exercir un cert control per ajudar a la naturalesa a produir aliments essencialsper a la vida: l'arròs, el blat i el mill.
La ramaderia i l'agricultura van a generar dues maneres de vida que al llarg de la història, provocaran nombrosos enfrontaments: la manera de vida dels ramaders i el sedentari dels agricultors (1).

La dona s'encarrega del manteniment dels horts, i la seva imatge segueix vinculada a la idea de fertilitat. Com a prova serien les deesses femenines quesimbolitzen, i associen, la fecunditat de la dona i la fertilitat de la terra (1).

1. La interpretació de la salut i les malalties en les cultures antigues:
El pensament animista se substitueix gradualment pel dualisme (1) según cual les malalties tenen dos tipus de causes:
1. Sobrenaturals: castigo déus;
2. Naturals o empíriques: racionalisme embrionari - evolució del pensament empíricprimitiu (1).

El dualisme influeix determinadament en el naixement de les primeres religions, les quals tenen la funció social d'ordenar el món antic oferint explicacions i facilitant, mitjançant la seva forta càrrega simbòlica, la comprensió de la malaltia i la mort (1). El bruixot és substituït pel sacerdot, es construeixen temples on també es van a desenvolupar activitats relacionades amb lescures de salut.
Es produeix una revolució tecnològica (1,3) que influeix en les formes de pensar, recordar i emmagatzemar el coneixement: l’invent de l'escriptura. Deixen els testimoniatges escrits sobre les causes de les malalties i els procediments emprats per tractar-les. Es pot afirmar que la història d'infermeria en les cultures antigues era la història de la religió.
Les cures d'infermeriavan a evolucionar en dues esferes o plànols paral•lels (1): les cures en la vida cuotidiana i les cures d'infermeria que desenvolupen des de la perspectiva religiós institucional.

1. a Les cures de salut en la vida quotidiana:

- La família – unitat funcional
Es responsabilitza de les cures de salut dels seus integrants, del manteniment alimentari i de qualsevol altre tipus de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De La Enfermeria
  • historia de la enfermeria
  • LA HISTORIA DE LA ENFERMERIA
  • Historia de la enfermeria
  • historia de enfermeria
  • Historia De La Enfermeria
  • Historia de la enfermeria
  • Historia De La Enfermeria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS