La crisi del 1917

Páginas: 12 (2859 palabras) Publicado: 9 de junio de 2014
La Crisi de 1917
L’impacte d’Europa
1914 inici de la I G.M, Espanya es va declarar neutral. L’opinió pública es va dividir entre germanòfils –partidaris dels imperis centrals- i aliadòfils –a favor de França i Anglaterra-. A Cat. predominaven els aliadòfils, fins i tot, un miler de voluntaris catalans van participar en la guerra, en l’exèrcit francès.
La neutralitat va estimularl’economia:
-increment de la demanda de productes agraris i industrials
-augment de la producció empresarial
-inconvenient: gran pujada de preus
-Molt intermediaris, comerciants i industrials es van enriquir
-Es tractava d’un creixement conjuntural
-els beneficis no es van reinvertir en la millora de la producció
Es va produir la Revolució Russa. El febrer del 1917 una revolució va acabar ambel tsar Nicolau II i a l’octubre els bolxevics, liderat per Lenin, van aconseguir el poder. Aquest procés per al obrers era una esperança, mentre que a la burgesia li feia molta por.
Es van reconèixer nous estats a Europa. Amb la fi de la I G.M. es van independitzar Finlàndia, Letònia, Lituània, Estònia, Polònia, Hongria, Txecoslovàquia i Iugoslàvia –de l’Europa del Imperis (1914) a la delsPobles (1918)-. S’imposava la doctrina Wilson (del president d’EUA Thomas W. Wilson), que defensava la lliure determinació (o autodeterminació: self determination) de les nacions sense estat. El 1921, Irlanda s’independitzà del Regne Unit. A Catalunya va tenir lloc una important campanya autonomista i Estat Català, moviment polític fundat per Francesc Macià el 1922, reclamava la independència (1ªforça catalana que ho és explícitament).
1917: una crisi política i social
Entre les classes populars: descontentament per la pujada de preus.El 1916, CNT i UGT van convocar, la 1ª vaga general de tot Espanya, amb força èxit.
L’oficialitat militar es manifestà en demanda de millores econòmiques i professionals. El 1916 es va constituir una mena de sindicat, anomenat Juntas Militares deDefensa quemanifestava el desig d’un protagonisme més gran dels militars en la vida del país (precedent del cop d’Estat de Primo).
Republicans, socialistes i catalanistes van criticar els partits dinàstics i exigiren democratitzar l’Estat. El govern Dato va tancar les Corts. La Lliga Regionalista va demanar que es tornessin a obrir i van convocar una Assemblea de Parlamentaris a Bcn, ambrepublicans i socialistes, que va demanar Corts Constituents. El govern va prohibir l’Assemblea, i va tancar els diaris republicans i catalanistes.
CNT i UGT van crear un comitè conjunt per declarar la vaga general revolucionària i organitzar accions de força. L’agost de 1917 una vaga de ferroviaris es va radicalitzar i es va estendre a tots els sectors. Els sindicats van fer seu el programa de l’Assembleade Parlamentaris. L’exèrcit va reprimir els treballadors. Els membres del comitè de vaga van ser condemnats a cadena perpètua.
Davant la radicalització de la situació social, els parlamentaris tornen a reunir-se a Madrid, on demanen una reforma de l’Estat i Corts constituents = que fessin una nova Constitució).
Dato va dimitir i Alfons XIII va proposar un govern de concentració presidit perGarcía Prieto i integrat per liberals, conservadors i regionalistes. La Lliga va incorporar-se al govern, la qual cosa fou considerada una traïció per part de republicans i socialistes fi de l’Assemblea de Parlamentaris. El 1918, Cambó va entrar al govern (controlava la Lliga)L’alternança política dels dos partits dinàstics s’havia trencat.
La campanya autonomista catalana: a finals de 1918, laLliga Regionalista impulsà una campanya per tal que Catalunya disposés d’una veritable autonomia política. La reivindicació de l’autonomia catalana va provocar l’hostilitat de molts sectors espanyols. Finalment, el projecte restà abandonat.
La crisi social
Els sindicats
A inicis del S.XX les classes populars vivien en unes condicions molt precàries. El nivell de vida era dels més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La crisi de 1917
  • crisi
  • 1917
  • 1917
  • Crisi de 1990
  • Crisi financiera
  • Europa en crisi
  • Espanya En Crisi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS