La Leyenda Negra

Páginas: 19 (4579 palabras) Publicado: 2 de mayo de 2012
Hoofdstuk 6 Felipe II y la Leyenda Negra

El rey prudente: ( verstandig wijs?)
Het beeld wat mensen van hem hebben wordt vooral beinvloed door la Leyenda Negra.
In het buitenland, maar ook in Spanje etc.

Er zijn ook mensen die hem als een verantwoordelijk en ontwikkeld zagen. Die de bureaucratie heel goed organiseerde van het enorme keizerrijk en dat hij de bijnaam kreeg van el ReyPrudente.
Hij had heel veel macht en dat nam alleen nog maar toe. Het grote keizerrijk van Portugal werd daarbij geannexeerd. (Anexar: Annexeren; bij het eigen grondgebied inlijven)

De spaanse cultuur bleef in de gouden eeuw. De architectuur, muziek en schilderkunst floreerden en deze tijd, voor een groot deel door de interesse van de koning hier in.

Ook begon de beste etappe van deliteratuur in de gouden eeuw; 1680 de grootste schrijvers gaan schrijven. Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Luis de Góngora.

La leyenda Negra is de perceptie van de spanjaarden dat ze een volk zijn die vooral wreed, intolerant, lujurioso( Excesivamente atraído por lo sexual) ,tiránico, avaricioso( excesivamente atraído por el dinero). Het is een samenvloeisel van uitgebreide ( extendido)stereotypen. Dit heeft invloed gehad op hoe buitenlanders naar de spanjaarden, hispanos en de spaanse cultuur kijken. En ook hoe zij zichzelf zien.

La layenda surgió como propaganda( surgir: verschijnen) política anti-espanola en el siglo XVI. Tijdens los reinados de Carlos V en Felipe II. Zij waren de machtigste koningen in Europa. Por ello ( por eso). Intelectuelen die zich bedreigd voelden doorSpanje, reageerden met propaganda: ze produceerden een negatief beeld van Spanje en de Spanjaarden.

Het waren de klassieke, oudste stereotypen: het klassiek beeld van barbaars orientaas, moro o turco.
Deze stereotypen construeren de europese indentiteit :
Nosotros los europeos nos opondríamos a los otros amenazadores. ( oponerse: in strijd zijn met , verzetten tegen). De europesen zoudenrationeel zijn, zouden zichzelf onder controle hebben en woonden in vrije gemeenschappen die zich tegen de tirannen verzetten. En tegenstelling tot ‘el otro’ die irrationeel zouden zijn, brutaal, beestachtig( bestial). Zij zouden slaven zijn van han instincten. Woonden in wrede en gemeenschappen zoals zij zelf ook waren. ( cruel y tiránico)

In XVI gebruikte de intelectuelen van de landen dievijanden waren van Spanje dit klassieke beeld. Maar nu stond het beeld niet voor het barbaarse van los moros y los turcos, maar ging om het spaanse. De spanjaarden zouden sed de oro hebben, lui zijn en lujuriosos. Traicioneros( verraders). Het zouden niet pure barbaren zijn; een mengeling van moros en joden. Maar zij zouden nog slechter zijn: zij zouden wreder dan de turken zijn, nog lujuriosos dan demoros, en nog meer op geld uit zijn dan de joden.

La leyenda Negra kwam het eerst in Italie voor in 1600. Wanneer Spanje zijn europese keizerrijk begon te construeren. Luego se extendió ( verbreiden, verspreiden) por los otros países propiedad de Espana. Of zelfs zijn vijanden: Frankrijk, wat gebieden van Duitsland, Engeland, P.I.

Een van de stereotype más duraderos ( duurzaam, blijvend)van de geschiedenis. Ook werd het in de 16e eeuw gebruikt, nog steeds wordt dit in de populaire cultuur gebruikt en de orientaalse wereld.

Vijf factoren die ervoor zorgde dat deze zo lang in stand is gebleven en effectief.
1) Spanje had al lang zijn deseado / envidiado keizerrijk. Maar de vijanden van spanje wilden dit keizerrijk, en ze bleven deze propaganda produceren drie eeuwen lang.Dit zorgde ervoor dat de stereotypen anti-espanoles zich in de gedachten van de europeanen vestigen ( se asentaran. Asentarse)
2) De oorlogen tegen de spaanse habsburgers gingen samen met de religieuze oorlogen. Deze mix van politiek en religie hielp de spanjaarden te domineren.
3) De eeuw 1600 ging samen met het begin van de moderne staat en het nationalisme. Veel europese naties gingen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Leyenda Negra
  • Leyenda negra
  • Leyendas NEgras
  • Leyenda negra
  • Leyenda negra
  • La Leyenda Negra
  • La Leyenda Negra
  • Lugares comunes de las leyendas negras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS