La primera guerra mundial

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (311 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Concepte

Conflicte bèl•lic que es dona entre el 1914 i el 1918 i on per primera vegada intervenen molts països de tot el món. Utilitzaven metralladores, tancs, etc.Causes i precedents
Conflictes territorials:

Reivindicació per part de França, d’Alsàcia i Lorena a Alemanya.
Conflicte a Marroc, França i Espanya controlaven la zona del Marroc però Alemanyaintenta entrar en el territori per obtenir els poders, però es negarà i es firmarà el tractat de Algeciras en 1906 que donen control del comerç a França i Espanya.
Al final del s.XIX sorgeix unaAlemanya forta amb el rei Guillem II, que rivalitza el poder mundial amb França i Gran Bretanya.

Conflicte dels Balcans:

Sèrbia i Rússia estan interessats en una expansió cap a Bòsnia i Hercegovinaperò en 1908 serà Viena qui s’annexionarà aquest territoris la qual cosa va crear molta tensió entre Rússia i Àustria.
Els estats balànics servia, Bulgària, Romania, Grècia i Montnegre s’uneixen perexpulsar a Turquia i recolzats per Rússia aconsegueixen una ràpida victòria.
Però el repartiments dels territoris enfrontà els guanyadors.
Finalment el tractat de Bucarest surt una Sèrbia molt forta.Pau armada

Aquest malestar existent entre les grans potències va originar un altre problema: la cursa d’armaments. Els estats van invertir gran sumes de diners per construir vaixells de guerra,per fabricar nou armament, per entrenar les tropes... Eren temps d’una pau armada.

L’esclat del conflicte

Francesc Ferran i la seva esposa van ser assassinats el 28 de juny de 1914 a Sarajevo(Bòsnia) per una organització Sèrbia “Mano Negra”, provoca que Àustria dirigís un ultimàtum a Sèrbia amb exigències inacceptables i que acabes amb la declaració de guerra de Àustria.

TRIPLEALIANÇA:
Alemanya, Imperi Austrohongarès i Bulgària, Imperi Turc.

TRIPLE ENTESA:
França, Gran Bretanya, Rússia, Itàlia, Sèrbia, Romania, Grècia, Japó i EEUU.

NEUTRALS:
Espanya, Suïssa, Noruega,...
tracking img