La revolta de les comunitats

Páginas: 2 (433 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2011
LA REVOLTA DE LES COMUNITATS
Primerament, els comuners reclamen a Sa Majestat que no acordi cap tracte amb els estrangers, ni oficis, ni comandaments, ni beneficis, ni pensions, ni cap càrrec. Sinóque aquests privilegis tan sols estiguin disponibles per als castellans nascuts i residents al regne. També demanen que les ciutats que disposin de dret de vot a les Corts, han de tenir lapossibilitat de reunir-se quan vulguin i com a mínim una vegada a l’any.
A més a més, plantegen la protecció de l’industria nacional, concretament la prohibició de l’exportació de llana, que l’haviaperjudicada molt.

En poc temps, el conflicte va anar agafant força i es van produir revoltes pageses de caràcter antisenyorial. Els comuners aviat es van topar amb l’oposició d’aquells als que els hiafectaven les seves idees, com la monarquia, els grans exportadors de llana, i la gran noblesa terratinent. Adrià d’Utrecht, en l’absència del rei Carles, que era a Alemanya, ajudat per l’oposició delscomuners, va reunir un exèrcit i va aconseguir derrotar-los definitivament a Villalar l’any 1521, un any després de la seva petició.

Tot això va fer esclatar a les Germanies, que va ser una revoltad’artesans (petita burgesia, pagesos contra l’oligarquia ciutadana, la noblesa i l’alt clero). Va afectar a gairebé tots els territoris de la Corona d’Aragó, tot i que a l’estiu del 1519, els agermanatsvan aconseguir el control de la ciutat de València. Aquests demanaven la democratització dels càrregs municipals, una millora dels arrendaments pagesos i la protecció del monarca davant els abusiuspoderosos. Finalment, però, van ser derrotats per Carles I que es va aliar amb la noblesa. Aquesta segona revolta va fracassar també a Mallorca i Catalunya.

De totes aquestes revoltes, remarcarial’abandonament de Carles I cap a Castella i la Corona d’Aragó. Carles I va marxar a Alemanya a exercir d’emperador gràcies als diners que va robar a la població castellana i aragonesa. Va marxar del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COMUNITATS AUTÒNOMES
  • Comunitats D'Aprenentatge
  • dia revolt
  • Comunitats D'Aprenentatge
  • Revolta cubana
  • Las Revoltosas
  • As Revoltas Irmandiñas
  • Revolta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS