La revolución francesa

Páginas: 10 (2312 palabras) Publicado: 9 de abril de 2013
TEMA 3: La Revolució Francesa

Introducció
· 1730 III República francesa creant una data que simbolitza la Nació Francesa.
· 14 de Juliol La presa de la Bastilla. Destrucció de l’absolutisme que legitima la nova república.
· Necessita acabar amb la influència de l’església catòlica en la societat.
· Des de llavors cada any es celebra aquesta festa nacional, però el 14 de Juliol de 1931no reclama lo mateix que al 1780, canvia. Aquestes celebracions hi ha uns punts de conflicte, de canvi, no cada any es commemora el mateix, inclús es contradiuen.
Grans elements de contra posició: 2 de bàsics:
El concepte Revolució passa a tenir valors molts diferents. De tenir un element de categoria positiva (nou ordre d’implantació) a tenir una dimensió cada vegada més negativa en temes demoment associat a una violència extrema.
Al 89 el trobem associat a nous ordres socials de signe totalitari. Només es recuperarà a partir de 89 un sentit positiu associat a la caiguda del país comunista. Canvia absolut al llarg del temps.
A partir de 89 s’identifica amb el que tenia de modernitat la revolució francesa  s’identifica amb la supressió dels gremis, la llibertat de treball, lapresencia del mercat. 1787 – 90 – 91 recull el llegat positiu de la revolució francesa  L’ERA DEL MERCAT, acabar de suprimir les altres Bastilles.
A nivell polític es commemora la llibertat individual és el valor més important de la Revolució francesa. La igualtat i la fraternitat queden en segon terme.

Segons els interessos del poder s’escull el que es commemora.

1. Dimensió historiogràficaDes d’un primer moment hi ha interès per part de la historia sobre el que està passant a França.
E. BURKE publica un llibre més contrari al que està passant.
A. BERNAVE més explicant els successos.
A la dècada dels 80 l’interés per la revolució francesa fa que es crei una càtedra d’història sobre la revolució francesa. L’interés per ella va creixent. Atrau molt les grans personalitatspolítiques de la revolució francesa que van sorgir. Interés per al dinàmica política, també per estudiar la rev. Des de abaix, es a dir, el comportament de les masses. La rev. S’ha d’entendre com una lluita d’èlits que tenen uns amteixos interessos però alhora diferències polítiques.
Es va creant un nou tipus de cultura política.
1. 1 Elements que han obert el camp analític
· Un acord clar en dirque Rev. Francesa no era un fet preparat ni abans ni durant, organitzat.
· Un conjunt de causes molt complexes. I no va ser només una revolució burgesa.
· S’ha anat obrint l’estudi de la Rev. Es molts camps. La religió, la esclavitud, estudis geografics.
(Cronologia 1 - 2)

2. Causes de la revolució
· 1789 hi ha una situació de misèria a determinats llocs de França i també situació deprosperitat de determinats llocs i grups socials.
Hi ha crisi de subsistència (hi ha acaparament d’aliments: preus molt alts -> fam), hi ha crisi industrial derivada de la competència anglesa (tancament de tallers atur sous). Té un impacte mobilitzador, al 89, hi han mobilitzacions pageses com a resposta a la fam i a la misèria, també es neguen a pagar els drets senyorials, alguns ataquencastells dels senyors, hi ha demanda per part dels pagesos de que l’estat intervingui posant fi a l’acaparament d’aliments i l’especulació. Hi ha situació de malestar al camps i a la ciutat de París, que veuen que falten aliments i ataquen als especuladors per aconseguir el blat que guarden. Hi han protestes per la manca de treball.
· Prosperitat econòmica d’alguns sectors: La burgesia de lesciutats viuen un creixement econòmic. Per continuar creixement demanen reformes a l’Estat: llibertat de comerç, llibertat a la supressió de gremis, supressió de duanes. Reformes fiscals. Demanen participació política. Professions liberals on es difon la ideologia de la il·lustració.
· Les protestes agafen diverses dimensions: Comencen queixes femenines demanant educació, millores sanitàries,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucion francesa
  • Revolucion francesa
  • Revolucion Francesa
  • Revolución Francesa
  • revolución francesa
  • Revolucion Francesa
  • la revolucion francesa
  • Revolución francesa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS