Libro

Páginas: 5 (1248 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
MATS EK


INDEX
* Introducció

* Llocs on va ballar

* Trets més característics d’ell

* Ballets creats per ell

* Historia de Carmen i Giselle

* Conclusió

INTRODUCCIÓ

Va néixer a Suècia al 1945 és un influent i creador de la història de la dansa actual, te una gran història d’un legat coreogràfic de mes de 40 ballets contemporanis. És el fill de lallegendària Brigit Culleberg fundadora del Cullberg Ballet i germà de Niklas ballarí principal del Swedish Royal Ballet durant molts anys. Mats Ek no es va interessar per la dansa fins als 17 anys. Des del 1985 fins el 1993 va ser director artístic del Cullberg Ballet.

LLOCS ON VA BALLAR

Va estudiar ballet amb Donya Fever a Estocolm i Art Dramàtic a la Escola Superior de Marleborg.Posteriorment va treballar com director d’ escena per el Teatre de Marionetes i el Teatre Reial Dramàtic d’ Estocolm. Al Ballet Cullberg, sinònim de consolidació i prestigi a nivell mundial, ha estat Mats Ek mes de 20 anys. Primer com ballarí y posteriorment com coreògraf i director artístic. Allí va néixer la seva primera obra, The officer´s servant (1976) i alli va començar a gestar-se el reconeixementinternacional que encara te. Una personal i trencadora revisió de clàssics com Giselle (1982), El llac dels cignes (1987), Carmen (1992) o La bella durmiente (1996), així com altres obres, mítiques ja, entre les que figuren A sort of (1997), Appartement (2000), Solo for two (2002), Fluke (2002) o la recent Aluminio (2005) creada per la Compañía Nacional de Dansa, formen part de la seva extensa obracoreogràfica repartida en les millors companyies. Des de que deixes la direcció artística del Cullberg Ballet, Mats Ek combina la seva labor com coreògraf independent amb la direcció escènica i projectes teatrals.

TRETS MES CARACTERÍSTICS
Va transformar un gran nombre de ballets clàssics en contemporanis en un principi no li interessava la dansa i al final ha acabat sen un dels més grans. Lamajoria de ballets que te son clàssics com hem dit abans però apropant-nos mes a l’actualitat veiem que son obres creades per ell. Quan va succeir la catàstrofe a Japó del tsunami es va fer un espectacle amb les millors obres de alguns ballarins entre ells Mats Ek.

BALLETS CREATS PER ELL
Com hem dit abans Mats es dedicava a transformar els ballets clàssics en contemporanis durant la sevatrajectòria coreogràfica va crear els següents ballets:
* 1976 El servent del oficial (títol original suec: "Kalfaktorn").
* 1978 La casa de Bernarda Alba (basada en l’obra teatral homònima de Frederic García Lorca).
* 1982 Giselle. Una reinterpretació de la coreografia clàssica d’ Adolphe Adam.
* 1987 El llac dels cignes. Una reinterpretació de la coreografia clàssica de MariusPetipa.
* 1988 Herba. Estrenat per el Cullberg Ballet en Leverkusen, Alemanya, el 25 de abril de 1988.
* 1989 Nens vells. Estrenat per el Cullberg Ballet en The City Theatre d’ Estocolm, el 29 de novembre de 1989.[7]
* 1992 Carmen. Estrenat al Cullberg Ballet en Riksteatern, Sweden
* 1996 La bella durmiente.
* 1996 Solo for two. Estrenat per el Cullberg Ballet a Ljusdal, Suècia,el 29 de març de 1996.
* 1997 A sort of
* 2000 Appartement
* 2002 Fluke
* 2005 alumini creada per la Compañía Nacional de Dansa d’ Espanya.

CARMEN
Aquesta Carmen va ser creat per Cullberg Ballet de Suècia el 1992, utilitzant un conjunt de Shchedrin. Mats Ek explica la història utilitzant el simbolisme i la paròdia, tractant de teixir Merrimée i versions de Bizet de l'heroïna.Bizet Carmen va veure com un individualista, que va lluitar per la seva llibertat, mentre que Mérimée la veu com el diable disfressat.

El ballet s'obre i es tanca amb José davant de l'escamot d'afusellament. Està a punt de ser executat per l'assassinat del seu amant Carmen i en el medi, la seva història es presenta com una sèrie d'esdeveniments de flashback. Carmen és un pastís de irreverent,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Libro libro
  • Libros
  • Libro
  • Libros
  • Libros
  • Libros
  • Libros
  • Libros

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS