Llengües

Páginas: 2 (401 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2011
SILVESTRE ARNANDIS, Carmen
Grup 1.a
“LLENGUA, CULTURA I COOPERACIÓ”
Quan parlem de cooperació al desenvolupament sempre ens venen a la ment imatges d’hospitals, escoles, cooperatives... però quasimai ho relacionem amb la recuperació i preservació de llengües, ja que hem de tindre en compte que de les 6.000 llengües que es parlen al món segons la UNESCO, la meitat estan en perill d’extinció.Quan els europeus van arribar a Amèrica al segle XV, s’hi parlaven centenars de llengües que arran del procés colonitzador van anar desapareixent.
Actualment totes aquestes llengües indígeneslluiten per la seua supervivència contra la globalització i la discriminació dels seus parlants amb el suport d’organitzacions com L’ONU que al 2007 va aprovar un document en què es reconeixen els dretsdels pobles indígenes dels quals també es troba el de fomentar i revitalitzar els seus idiomes, tradicions orals, històries, etc.
Altra organització que intenta combatre la desaparició d’aquestesllengües nadiues és l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que realitza diversos programes per ajudar a països com l’Equador; amb el qual va signar un Projecte de Desenvolupament del’Educació Intercultural Bilingüe- Projecte Sasiku. En aquest projecte impulsa l’educació en catorze llengües indígenes, ja que com explica Gemma Rosas, sovint son “infravalorades i menyspreades”.Però, per conèixer la cooperació lingüística només cal fixar-nos en Barcelona on hi ha 40.000 parlants de la llengua Amaziga, l’idioma dels berbers.
Segons afirma la Declaració Universal de DretsLingüístics, “Totes les comunitats lingüístiques són iguals en dret”. I per açò, es essencial la tasca que realitzen algunes ONGs, ja que fan que tant les llengües indígenes com altres que també estanminoritzades romanguin en la societat. A més a més, promouen la tolerància i protegeixen el patrimoni lingüístic.
Perquè “perdre una llengua és perdre valors, tradicions i formes úniques de veure i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Llengües Del Món
  • Mal de llengües
  • Un món de llengues
  • Història De Las Llengües
  • Llengues
  • Llengües
  • Que Sabem De Les Llengues A Lestat Espanyol
  • Nous reptes didactica llengues

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS