Malalties Respiratòries

Páginas: 13 (3104 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2012
1- APARELL RESPIRATORI

1.1- QUÈ ÉS L’APARELL RESPIRATORI?

L’aparell respiratori és el responsable de mantenir un intercanvi constant de gasos entre el nostre cos i l’aire atmosfèric. Aquesta funció vital ens permet incorporar l’oxigen necessari per a que les nostres cèl·lules puguin produir energia. A la vegada ens permet eliminar el diòxid de carboni que es genera com a residu d’aquestprocés, la seva acumulació és tòxica per al nostre organisme.

1.2- PARTS DE L’APARELL RESPIRATORI

Vies respiratòries
 
Les foses nasals són dues cavitats que s'obren a l'exterior pel nas. En passar per les fosses nasals, l'aire s'escalfa i s'humiteja.
La faringe és una cavitat que comunica amb la laringe.
La laringe és una cavitat que conté les cordes vocals.
La tràquea és un tub quecondueix l'aire cap als bronquis.
Els bronquis són dos conductes amb ramificacions dins els pulmons anomenats bronquíols.
Els bronquíols són ramificacions dels bronquis, que acaben en unes petites cavitats anomenades alvèols.

Pulmons
Els pulmons són dos òrgans esponjosos formats per milions de saques anomenats alvèols, que estan envoltats de vasos sanguinis molt fins.
En els alvèols es produeixl' intercanvi de gasos:
* L'oxigen de l'aire passa a la sang.
* El diòxid de carboni que genera el nostre cos i que és transportat per la sang passa als alvèols i és expulsat a l'exterior.

Diafragma

És un múscul que es troba sota els pulmons. El seu moviment permet la respiració.

Bronquíols
Bronquíols
Bronquis
Bronquis
Tràquea
Tràquea
Laringe

Laringe

Faringe

FaringeDiafragma
Diafragma
Alvèols
Alvèols
Foses nassals
Foses nassals

INSPIRACIÓ:
Els músculs intercostals externs es contrauen i pugen les costelles i l'estèrnum, el diafragma baixa, augmenta la caixa toràcica i l'aire ric en oxigen entra als pulmons.
INTERCANVI DE GASOS:
L'aire ric en CO2 arriba fins els alvèols pulmonars, les parets dels quals són tan fines que permeten l'intercanvi degasos. Com están recoberts de fins capil·lars sanguinis que contenen sang carregada de CO2 i pobre en O2, el CO2 passa a l'interior dels alvèols i l'O2 passa a la sang que hi ha en els capil·lars sanguinis.
* EXPIRACIÓ:
Els músculs intercostals externs es relaxen i les costelles i l'estèrnum baixen, el diafragma puja, es redueix la mida de la caixa toràcica i l'aire dels pulmons ric endiòxid de carboni surt a l'exterior.

INSPIRACIÓ:
Els músculs intercostals externs es contrauen i pugen les costelles i l'estèrnum, el diafragma baixa, augmenta la caixa toràcica i l'aire ric en oxigen entra als pulmons.
INTERCANVI DE GASOS:
L'aire ric en CO2 arriba fins els alvèols pulmonars, les parets dels quals són tan fines que permeten l'intercanvi de gasos. Com están recoberts de finscapil·lars sanguinis que contenen sang carregada de CO2 i pobre en O2, el CO2 passa a l'interior dels alvèols i l'O2 passa a la sang que hi ha en els capil·lars sanguinis.
* EXPIRACIÓ:
Els músculs intercostals externs es relaxen i les costelles i l'estèrnum baixen, el diafragma puja, es redueix la mida de la caixa toràcica i l'aire dels pulmons ric en diòxid de carboni surt a l'exterior.

1.3-MOVIMENTS RESPIRATORIS

2- MALALTIES RESPIRATÒRIES

2.1- BRONQUITIS

La bronquitis és una inflamació dels bronquis (vies respiratòries de grandària mitjana) als pulmons. Sempre es deu a un virus o bacteris, però el fum del tabac i la contaminació també poden ser culpables d’aquest mal, que molts cops es dona després d’un refredat que no es va curar bé o d’una infecció respiratòria.

Hi hados tipus de bronquitis: la bronquitis aguda i la bronquitis crònica.
La bronquitis aguda és una infecció de l’arbre bronquial. Aquest esta compost per conductes que porten aire als pulmons. Quan aquets conductes s’infecten, s’inflen i es forma una mucositat a l’interior. Això fa que respirar sigui molt difícil. La bronquitis aguda té una durada de poques setmanes.
La bronquitis crònica és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Malalties
  • Malaltia De La Son
  • malalties
  • malaltia
  • Malalties
  • Malalties
  • Malalties
  • Malalties

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS