Nike Àptera

Páginas: 2 (384 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
2-Nike Àptera:

DOCUMENTACIÓ GENERAL

Nom: Nike Àptera (o Atena Nike)
Arquitectes: Cal·lícrates
Cronologia: el projecte data de l´any 449 aC i la realització del 421 aC
Localització:Acròpolis d´Atenes (Grècia)
Estil: grec clàssic
Materials utilitzats: marbre del Pentèlic
Sistema constructiu: arquitravat

ANÀLISI FORMAL
Elements de suport i Suportats

Columnes jòniques de4m d´alçada amb base, fust esvelt i un capitell decorat amb volutes que imiten el caient dels cabells. Els elements suportats són l´arquitrau, que consta de tres franges; el fris, amb relleus continusi sense les mètopes i els tríglifs de l´ordre dòric; i la cornisa, força semblant a la dòrica, damunt de la qual s´alçaven el frontó i els acroteris.

Espai Exterior i Interior

a)Espaiinterior:
Temple jònic de planta rectangular amfipròstil (amb pòrtic de columnes en dues façanes) i tetràstil (amb quatre columnes al davant). S´orienta cap a l´est, que és per on surt el sol, símbol diví.b)Espai exterior:
Quan s´entra a l´Acròpolis per la Via Sacra aquest és el primer edifici que es veu. Les dimensions reduïdes són producte del caràcter antropocèntric de la cultura grega.Estil

El caràcter jònic s´aprecia a les columnes, en el sistema arquitravat i en el rebuig del colossalisme. Els relleus del fris revelen una gran varietat d´estils, malgrat que el projectedecoratiu sembla que era d´un sol artista. El fris exhibeix, entre d´altres temes, una sèrie de figures de la deessa Victòria que recorden l´estil de Fídies.

INTERPRETACIÓ
Contingut iSignificació

La construcció del temple fou encarregada a Cal·lícrates, l´any 421 el partit conservador aconseguí que s´acabés portant a terme a Antenes.
Fou en el seu origen un temple de culte, peròdurant l´edat mitjana es desmuntà per tal d’utilitzar-ne el els blocs de marbre per fortificar l´Acròpolis. Actualment, ha estat reconstruït .
Els relleus del fris, representen escenes de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 018 Nike aptera
  • Anàlisi Nike Aptera
  • Esquema breve nike aptera
  • Nike
  • Nike
  • Nike
  • nike
  • Nike

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS