Obres de Narcís Oller, resum breu

Páginas: 5 (1181 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2013





















Xènia Torres Vilanova
1r Batxillerat A
23/05/2013





LA PAPALLONA 1882:

Oller aconsegueix una certa fama gràcies a La Papallona, amb la qual comença el camí d'una possible novel.la naturalista. Però no estem davant d'una novel.la naturalista, sinó de transició: tant pel que fa a la tècnica narrativa com en el contingut, predominen elselements romàntics sobre els naturalistes. Per exemple, apareixen elements com el misteri i l´atzar.

L'edició francesa de La Papallona anava precedida d'una carta-pròleg del pare del naturalisme, Émile Zola, el qual qualificava la novel·la d'Oller de " estudi de personatges lleugerament idealitzats i a través d'un medi molt exacte". Oller intenta trobar la poesia que hi ha en el natural. Es produeixaixí la sintesí entre el seu romanticisme primigeni i el naturalisme francès.
L'argument no deixa de tenir elements elements més propis del fulletó que no pas de la novel·la realista-naturalista: la Toneta, una noia òrfe, pobra, ingènua, analfabeta i malaltissa, és seduïda i abandonada per un papallona: el Lluís, un estudiant de Dret de classe social més afavorida i originari de Ripoll. L'accióse situa a una Barcelona durant els anys 1867 i 1868.
El final és tan inversemblant com moralista: a punt de morir, la Toneta i el papallona del Lluís, ara penedit, es casen. La Toneta deixa un fill orfe fruit de l'amor del Lluís, un amor que en el llit de mort de la Toneta, esdevé sincer i autèntic.

L’ESCANYAPOBRES 1884:
Els tres personatges centrals de l'obra són l'Oleguer, la Tuies, i elnotari de la vila don Magí Xirinac. La Tuies fa d'eix dels tres protagonistes: primer es casa amb el notari i, en quedar vídua, es casa amb l'Oleguer. Tot allò que no tingui relació amb la riquesa i els diners és menyspreat pels nostres protagonistes, que cauen, així, en l'extrema soledad. Aquesta encarnació del Mal és el món rural català, un món que s'esfondra davant el progrés industrial. Elcanvi radical d'una societat que entra de ple en la industrialització condicionarà i causarà la fi tràgica dels protagonistes. L'Antic règim s'enfonsa, transformació agrària, migració camp-ciutat, aparició del proletariat, arribada del ferrocarril…El substrat realista i naturalista de l'obra és innegable, però Oller es distancia del naturalisme francès.
L'acció transcorre el 1850 al poble dePratbell, que, com Vilaniu, és una recreació literària del Valls nadiu d'Oller. Pratbell, es dedica bàsicament al comerç i emmagatzematge de blat. L'Oleguer deixa l'ofici de traginer i s'instal·la a Pratbell per fer de comerciant, amb considerable èxit. L'èxit del nouvingut provoca l'enveja i, aviat, l'odi dels veïns. Tot allò que té de miseriós l'Oleguer, es fa més cruel en la seva dona, la Tuies. Peròl'arribada del ferrocarril revoluciona l'estructura econòmica i, doncs, social del poble. Mentre Pratbell es llança pel camí del progrés, concretada en la indústria tèxtil i farinera, l'Oleguer i la Tuies endeguen una regressió econòmica sense aturador. L'assassinat final de l'Oleguer, a mans d'un treballador víctima dels seus mals, simbolitza el triomf de la nova societat industrial.
VILANIU1885
Les relacions entre la dona d'un dels cacics, Isabel de Galceran, i el jove Albert permeten de descriure la decadència dels nuclis rurals en benefici de l'emergent burgesia barcelonina. Les dues families de cacics més importants de Vilaniu estan enfrontades. Davant la que sembla victòria dels Galceran, els Rodon contraataquen escampant rumors, a partir de l'enamorament del jove Albert perIsabel de Galceran.
Hi ha dues parts diferenciades. A la primera, Oller se centra en la Festa Major. S'hi presenten personatges, relacions, llocs, costums...És la part més realista i de més acció. La segona part, ens relata la calúmnia de les falses relacions extramatrimonials d'Isabel i Albert i les conseqüències que se'n deriven. També s'embolica la troca pel vessant polític, amb l'empresonament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narcis oller
  • Narcis Oller
  • Narcis Oller
  • Narcis Oller
  • La vida de Narcís Oller
  • La bogeria. narcis oller
  • Resum per capítols: bogeria
  • Narcís Oller i Joan Maragall

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS