Pac 4: sentits quimics i desenvolupament

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 10 (2428 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 22 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
| |PSICOLOGiA DE LA PERCEPCIÓ |
| |Semestre set10-feb11 | |
| |Prova d’avaluació continua – PAC 4|

 SENTITS QUÍMICS I DESENVOLUPAMENT

·       Presentació
·       Enunciats
·       Criteris d’avaluació
·       Format
·       Data límit de lliurament
 

PRESENTACIO

Aquesta PAC consta de 3 parts, a través de les quals es treballaran aspectes fonamentals dels mòduls 5 i 6 de l’assignatura: Sentits químics (olfacte i gust) i el desenvolupament de lapercepció.
En la primera part de la PAC ens centrarem en l'olfacte. Es tractaran algunes qüestions relacionades amb trastorns d’aquest sentit. També es proposa l’anàlisi de resultats d'un article per a respondre algunes preguntes sobre la percepció olfactiva. En la segona part de la PAC es tracten una sèrie d’aspectes relacionats amb la percepció gustativa i també es demana una reflexió sobre elsresultats d’un estudi experimental amb nens i adults. Finalment, la tercera part versa sobre el desenvolupament perceptual dels infants, entre altres aspectes es tracta la percepció de profunditat i les tècniques utilitzades per estudiar-la.  
[pic]

PRIMERA PART: OLFACTE

1. Com s’anomena la pèrdua de la capacitat olfactiva? Quins efectes pot portar a la vida de la persona afectada? Diferenciem entre la disminució del sentit de l’olfacte que s’anomena hiposmia, i la pèrdua total ( quan no es poden percebre olors) que s’anomena anòsmia.

El sentit de l’olfacte i el gust estan molt relacionats, per tant moltes persones que presenten alteracions al olfacte també presenten alteracions al gust, per tant es pot veure perjudicada la seva alimentació, es a dir, incapacitat al degustarels aliments i mantenir alerta davant d’aliments en mal estat o caducats, també la pèrdua de capacitat olfactiva comporta perills evidents com percebre fuites de gas, incendis o altres circumstàncies similars. La seva alteració incapacita al individuo que la pateix a relacionar-se amb el seu entorn.

2. Et proposem que llegeixis un fragment de l’article “Bad odors stick better than good ones.Olfactory qualities and odor recognition” de Larsson et al. (2009) que hem adaptat al català.

“En aquest estudi s’ha analitzat de quina manera les característiques de la olor percebuda influeixen en la retenció de la informació olfactiva al llarg de la vida. Tres grups d’adults (joves -19 a 36-, mitjana edat -60 a 74-, i persones grans -75 a 91-) van realitzar una tasca de valoració d’un seguitd’olors poc familiars en relació a tres característiques oloroses: agradabilitat, intensitat i irritabilitat. Seguidament els participants realitzaven una tasca de reconeixement on oloraven un seguit de substàncies i havien d’indicar si la olor havia estat presentada anteriorment durant la tasca de valoració. Els resultats indiquen que el record per a les olors desagradables és millor que per ales agradables, i que aquest efecte es dóna al llarg de tota la vida”.

Els autors també van analitzar el reconeixement de les olors en funció de la irritabilitat de la substància. A continuació et presentem la gràfica de resultats que mostra la probabilitat de reconeixement correcte de les olors en funció de la irritabilitat de la substància i de l’edat.
[pic]

a. Observa la gràfica i explicaen quina condició es dóna, de manera general, el millor reconeixement de les olors per tots els participants. Relaciona-ho amb els teus coneixements sobre l’olfacte i les conductes de supervivència i posa algun exemple.

Tots els participants independement de la seva edat reconeixen i tenen millor retenció dels olors que es perceben a gran intensitat e irritabilitat que els que tenen...
tracking img