Platón

Páginas: 32 (7913 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2014
MODEL DE PROVA de HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA (Curs 2005-6)
Aquell que no pugui distingir la idea del bé amb la raó, tot separant-la de la resta, i no pugui travessar totes les dificultats com enmig d’una batalla, ni aplicar-se a aquesta recerca -no segons l’aparença sinó segons 1'essència- i tampoc fer la marxa per tots aquests llocs amb un raonament que no decaigui, no diràs que aquest homeposseeix el coneixement del bé en si ni de cap altra cosa bona; sinó que, si adquireix una imatge d’aquest, serà per l’opinió, no per la ciència; i que en la seva vida actual està somiant i dormint, i que baixarà a 1’Hades abans de poder despertar aquí, per acabar dormint perfectament allí.
PLATÓ, República


1. [2 punts]
Expliqueu breument (al voltant de 40-80 paraules) les idees principalsdel text i com hi apareixen relacionades.
Redacció alternativa:
Expliqueu breument -al voltant de 40-80 paraules- les tesis i arguments principals que Plató defensa en aquest text
2. [1 punt]
Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions (al voltant de 5-15 paraules en cada cas).
a) “essència”
b) “ciència”
3. [3 punts]
Quines raons té Plató perassimilar l’estat de mera opinió -la mancança de veritable coneixement- a una mena de somni? (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de Plató que siguin pertinents encara que no apareguin explícitament en el text).
4. [2 punts]
Compareu la concepció platònica del coneixement amb una altra concepció del coneixement que es pugui trobar en la història del pensament.
5. [ 2punts]Creieu que Plató té raó quan defensa que el coneixement del bé en si no pot obtenir-se mitjançant els sentits? Raoneu la resposta.
MODEL DE PROVA (Curs 2005-6)
En fi, si encara hi ha homes a qui les raons que he presentat no han convençut prou de l’existència de Déu i de l’ànima, vull que sàpiguen que totes les altres coses de les quals pensen que potser estan més segurs, com ara que tenen un cos,que hi ha astres, i una terra, i altres semblants, són, això no obstant, menys certes. Perquè si bé tenim d’aquestes coses una seguretat moral tan gran que sembla que, a menys que hom sigui un extravagant, no pot posar-les en dubte, això no obstant, quan es tracta d’una certesa metafísica s’ha d’afirmar (...) que el fet d’haver advertit que igualment podem imaginar en un somni que tenim un altrecos i que veiem altres astres i una altra terra, sense que això sigui així, és un bon motiu per deixar d’estar-ne totalment segurs. Doncs, ¿com sabrem que els pensaments que se’ns ocorren durant el somni són falsos, i que no ho són aquells que tenim desperts, si moltes vegades succeeix que els primers no són menys vius i manifests que els segons? I per molt que estudiïn els millors enginys, nocrec que puguin donar cap raó que pugui apaivagar aquest dubte, com no pressuposin l’existència de Déu. Així, en primer lloc, aquesta mateixa regla que abans he acceptat, a saber, que les coses que concebem molt clarament i distintament són totes vertaderes, aquesta mateixa regla rep la seva certesa només del fet que Déu existeix, i que és un ésser perfecte.
DESCARTES, Discurs del mètode
1. [2punts]
Expliqueu breument (al voltant de 40-80 paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
Redacció alternativa:
Expliqueu breument (al voltant de 40-80 paraules) les tesis i arguments principals que Descartes defensa en aquest text.

2. [1 punt]
Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions (al voltant de 5-15 paraules encada cas).
a) “ànima”
b) “seguretat moral”
­
3. [3 punts]
Quines raons té Descartes per dir que la seguretat ordinària sobre, per exemple, l’existència del meu cos no és una certesa absoluta? (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de Descartes que siguin pertinents encara que no apareguin explícitament en el text).
­
4. [2 punts]
Compareu la concepció de Descartes de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS