Protagoras

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (277 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Nom: Protàgores d’Abdera Època: 485 a.C – 411 a.C.
Lloc: Abdera, Sicília i Atenes Temps: segle V a.C
Projecte: Sobre la verdad, Argumentos contrarios iSobre los dioses
Citació: «El hombre es la medida de todas las cosas, de las que son en cuanto que son, de las que no son en cuanto que no son».

Continuadorde: Demòcrit i Heràclit.

Crític de: la religió grega d'Homer.

Criticat per: Platón i Aristóteles.

Posteriorment important per: Relativisme subjectivista,va ser l’iniciador dels estudis gramaticals i el primer que va defensar la teoria de l'expiació. Va descobrir la subjectivitat i la relació necessària entre elsubjecte i l'objecte.

Idees principals:
Relativisme de Protàgores: la veritat per a Protàgores NO és absoluta ni universal, sinó que depèn de la circumstància enla qual viu l'home. En el qual el criteri de debò s'ajusti a la mesura de cada home, cada veritat serà relativa (a aquesta mesura). Implica que una mateixa cosa oacció pot ser bona per a un subjecte i dolenta per a un altre. És més, una acció pot ser dolenta o bona per a un mateix subjecte depenent de cada circumstància, ien la mesura en què ell ho crea així.

Nómos i Phisis: Nómos: llei moral i política; Phisis: naturalesa. Deia que encara que la llei sigui modificable, calmantenir les lleis que ja es posseeixen. La vida en comunitat és necessària per a la supervivència de l'espècie humana i, sense lleis, ens veuríem abocats a viure en unestat de naturalesa.

Agnosticisme: no era eteu, només negava la possibilitat d'un coneixement de la realitat que vagi més enllà de les aparences sensibles.
tracking img