Resum

Páginas: 5 (1156 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
4- Les transformacions econòmiques del segle XVIII
1- El creixement demogràfic
Gràcies a la fi de gran pestes, millora de les tècniques agrícoles, nous conreus... va produir un gran descens de la mortalitat a Europa. A Espanya va passar de 7 milions a 10 milions d’habitants.
Els Borbons adoptaren mesures poblacionistes: Incentius per a les famílies nombroses, acolliment d’immigrants catòlicsals que donaven terres o projectes de colonització de zones despoblades. A conseqüència de les crisis de subsistència, la població d’Espanya es va mantenir limitada.
Catalunya va créixer molt més: les comarques més costaneres van augmentar la població en una proporció molt superior a les de l’interior.
2- El sector agrari
Hi havia una demanda superior a la que es podien permetre, d’altra banda,les condicions climàtiques i agronòmiques desfavorables van influir.
D’una banda, l’increment de la producció mitjançant l’augment de la superfície conreada no era possible a gran part d’Espanya. Les rendes agràries dels pagesos s’havien de dedicar al pagament de les càrreges senyorials.
A Catalunya, existència de una bona part del territori d’un tipus de contracte (cens emifitèutic) que elsestalvis es destinaren a l’especialització i modernització de les explotacions que comportà una agricultura de mercat.
3- L’impuls de les manufactures
Creació de fàbriques reials, però a conseqüència de la calitat, l’escassetat de mercats i la baixa rendibilitat s’orientaren cap a manufactures privades implantades per tot el territori.
A Catalunya, l’auge agrícola va fer augmentar la demanda deteixits a causa del creixement de la renda dels pagesos. Inici de la indústria tèxtil cotonera, organitzada en establiments que s’anomenaren fàbriques.
4- La liberalització del comerç colonial
Borbó i Carles III, reorganitzaren el comerç com les colònies d’Amèrica amb el sistema de flotes tradicional, de dos ports, de Sevilla i Cadis, monopolitzant el comerç americà.
Els comerciants catalansimportaven de les colònies productes de l’agricultura tropical, primeres matèries industrials. Per finançar, exportaven productes de fabicració pròpia, agraris, manufacturats....


Posa’t a prova
1- Sintetitza:
a) Què va ser la Guerra de Successió? Quina posició hi va tenir Catalunya? Què es va produir l’11 de setembre del 1714? 
La guerra de successió es va a du a terme a conseqüència de lamort de Carles II sense descendència, aquests fets es van produir als anys 1700-1714. Aquesta guerra volia determinar qui ocuparia el nou tro, i hi havia dos candidats: Felip d’Anjou i l’arxiduc Carles d’Austria. Catalunya es va resistir i va lluitar amb els Borbons amb el suport de Aragó i les Illes balears. L’11 de setembre del 1714 va ser la data en la qual els Borbons van assaltar Barcelona(l’assalt final) però encara que hi havia resistència, van aconseguir ocupar-la.
b) Quines conseqüències van derivar de la imposició de la dinastia dels Borbó a Espanya i Catalunya? 
Aquesta imposició derivà a que hi hagués un absolutisme, és a dir, havia una concentració de poders (tots 3) en una mateixa persona, el rei. I la resta de població quedà en estaments
c) Quines van ser lescaracterístiques socials i econòmiques de l’Antic Règim a Espanya i a Catalunya? 
Les característiques socials a Espanya i Catalunya eren ben similars: la societat es dividia en estaments, els privilegiats i els no privilegiats (aquests últims havien de treballar i pagar impostos). Pel que fa l’economia d’Espanya i Catalunya, l’agricultura es portava la major part, les terres les cedia el amo del terreny quecada collita, l’hi havia de donar una part.
d) Quin conjunt de noves idees reben el nom d’il·lustració? Què va caracteritzar la il·lustració espanyola? 
La característica bàsica del pensament il·lustrat és una confiança il·limitada en la raó. Creien que els humans conduïts per la seva intel·ligència podrien assolir el coneixement que constituïa la base de la felicitat.
e) En què va consistir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resumen resumen
  • EL RESUMEN DEL RESUMEN
  • resumen del resumen
  • Resumen
  • Resumen
  • Yo resumiendo
  • Resumen
  • Resumen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS