Robert owen

Páginas: 2 (463 palabras) Publicado: 30 de enero de 2012
Robert Owen (Newtown, Powys 14 de maig de 1771 - 17 de novembre de 1858) fou un socialista utòpic, considerat com el pare del cooperativisme.
Home i societat
Des del punt de vista de Owen, i enoposició als filòsofs de el individualisme, l'Home és un producte social, manufacturat. L'home seria un llibre en blanc que la societat, mitjançant els seus agents socializadors, procedeix a escriure. Elcaràcter de l'individu passa a ser creació del mitjà social i l'atzar de les circumstàncies, i no conseqüència d'una naturalesa metafísica predestinada. Creu en l´omnipotencia de la raó, pel que laseva ideologia assenta les seves bases en l'educació. Es pot considerar a Owen a un dels pares del pensamentpedagògic modern.

Part de la idea que les condicions de vida determinen la sort del'individu i, per a millorar-la, s'ha de reconstruir l'ambient que viu l'ésser humà. Para Owen, l'home depèn del seu entorn natural i social. L'home és bo per naturalesa però les circumstàncies no li deixenser-lo (idea original de Rousseau, i que potser l'adapti). Vol millorar l'entorn de l'home perquè aquest sigui bo, perquè emergeixi la seva bondat. L'home bo treballarà millor voluntàriament que sentesclavizat.

Reforma de la societat.
Així com la vida de Owen és edificant, les fórmules que preconitza per a reformar la societat són abundants, pel que les seves aportis poden trobar fruits enuna gran varietat de filòsofs posteriors.

Fonamentalment, el seu pensament evoluciona partint de la filantropia empresarial, passant per un socialisme de caràcter utòpic denominat owenisme, queculminaria en el mesianisme social. Els aspectes més influents de la concepció oweniana de la reforma social són:

▪ La idea que la qualitat del treball d'un obrer manté una relació directamentproporcional amb la qualitat de vida del mateix, pel que les mesures a aplicar consisteixen a qualificar i quantificar la producció de cada obrer, brindar millores en les àrees d'habitatge, higiene,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • robert owen
  • Robert Owen
  • Roberto owen
  • Robert Owen
  • Roberto owen
  • Robert owen
  • Robert Owen
  • Robert owen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS