Roma a Catalunya

Páginas: 7 (1706 palabras) Publicado: 5 de agosto de 2014

INTRODUCCIÓ

La presència de Roma a les terres de Catalunya va durar més de sis-cents anys: des de finals del segle III aC fins a principis del segle V dC.
Durant aquest període, l'actual Catalunya va ser una província més de l'Imperi i s'hi van crear noves ciutats.
Les guerres entre romans i cartaginesos pel domini del Mar Mediterrani van originar l'arribada dels romans a Catalunya.
Ambl'arribada i conquesta dels exèrcits romans va començar la romanització de la Península Ibérica i la inclusió del territori hispànic dins de l'espai cultural romà. El territori peninsular va quedar dividit en províncies.
La guerra entre cartaginesos i romans va ser el fet decisiu per introduir el territori de la futura Catalunya en la història mediterrània. La conquesta i romanització vadesenvolupar la societat i la cultura catalana. La romanització no va ser un fenòmen ètnic, sino cultural i de civilització.
Els romans eren uns colonialistes i volien que els pobles conquerits avancessin d'un passat primitiu i rudimentari a un present en el que la introducció de les formes polítiques, socials i econòmiques romanes permetrien el seu desenvolupament.
Poc a poc, tot el territori es varomanitzar, és a dir, es va adaptar als costums i a les formes de vida romanes.
Catalunya és hereu del món romà. Un nombre important de les ciutats catalanes van ser en els seus inicis campaments romans o colònies en les quals els veterans de l'exèrcit venien a retirar-se després del servei militar.
El final de la conquesta i l'inici de l'etapa imperial van coincidir amb el període anomenat PaxRomana, en la qual va produir-se un fort desenvolupament econòmic a la Península amb la romanització de la població que va assimilar la cultura i les institucions romanes, deixant de ser íbers per a convertir-se en hispano-romans.

1. CRONOLOGIA

Com ja hem dit, les guerres entre romans i cartaginesos pel domini del mar Mediterrani van originar l'arribada dels romans a Catalunya. Per poderfrenar el poder de Cartago, els romans van decidir expulsar els cartaginesos de la Península Ibèrica i així va començar la primera fase de la conquesta.
La conquesta d'Hispània per part dels romans va tenir quatre fases succesives:
Primera fase: l'exèrcit romà va desembarcar a Empúries l'any 218 aC. L'any 195 aC els romans ja havien conquerit el territori català i dominaven la costa mediterrànea. Laresistència dels pobles indígenes de les terres de l'actual Catalunya va ser desigual. Els pobles indígenes de la costa van ser aliats de Roma i no van oposar gaire resistència a la conquesta romana. En canvi, la majoria dels pobles de l'interior van oposar una forta resistència a aquesta conquesta.
Segona fase (anys 202-154 aC): els romans dominen la zona oriental de la Península Ibèrica, on vantrobar una escassa resistència dels ibers.
Tercera fase (anys 154-133 aC): després d'una forta resistència dels pobles celtes, els exèrcits romans ocupen tota la Meseta.
Quarta fase (anys 29-19 aC): els exèrcits romans sotmeten les tribus càntabres i completen així la conquesta de tota la Península Ibèrica.






2. LOCALITZACIÓ
Roma va donar unitat política i administrativaa tot el territori peninsular que va quedar organitzat en tres províncies:
Bètica, amb capital a Còrdova (Corduba)
Lusitània, amb capital a Mérida (Emerita Augusta)
Tarraconensis, amb capital a Tarraco, i que va comprendre el territori de l'actual Catalunya.

Les províncies del territori peninsular

L'organització provincial es bassava en les següents autoritats:
Un pro-pretor,encarregat del govern, de l'exèrcit i de l'administració de justícia.
Un legat, auxiliar del pro-pretor i responsable de l'administració pública.
Un procurador, encarregat de la recaptació dels tributs.
Les ciutats més importants d'aquesta època a Catalunya van ser: Tarraco (Tarragona), la ciutat romana més important, Barcino (Barcelona), Egara (Terrassa), Emporiae (Empúries), Gerunda (Girona),...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS