Summerhill

Páginas: 17 (4141 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2011
1. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

En el llibre Summerhill, Neill ens presenta i descriu el funcionament de l’escola de Summerhill. En aquest, hi podem trobar tots els principis i ideals de l’escola. La felicitat és un aspecte clau a l’hora d’educar els infants i un dels principis fonamentals de l’escola és curar la infelicitat dels més petits per tal de que puguin créixer harmònicament.
En el llibrehi podem trobar el funcionament general de l’escola, des de l’organització dels diferents espais (dormitoris, aules...), fins l’explicació de les diferents activitats que es realitzen durant el dia a dia (dansa, teatre...) passant per la presentació de la llibertat, l’obediència i la disciplina, la sexualitat, etc.
El llibre promou la llibertat, una llibertat individual. En aquesta escola lamajoria dels infants han presentat problemes de conducta en les escoles que han assistit a classe. A Summerhill els infants es senten acceptats tal i com són i aquest és el primer pas d’un procés d’autoregulació, en el qual l’estudiant a través de la confiança i seguretat que els presenta Neill comença a desenvolupar les seves potencialitats per al final arribar a ser una persona feliç.

2. IDEESPEDAGÒGIQUES

Durant el s.XIX diferents pedagogs inicien diverses propostes pedagògiques que coincideixen amb el caràcter rígid i parcial que es porta a terme en les pràctiques educatives. En aquest sentit l’escola tradicional promovia una educació passiva (educació bancària), una educació on el mestre era el model a seguir i la persona que tenia tots els coneixements. Els infants nomésmemoritzaven la informació traspassada per el mestre.

Al llarg dels anys aquest model rígid i autoritari comença a tenir opositors. Els pedagogs marquen com a centre de l’educació el propi infant i es basen en els seus interessos i motivacions per establir un programa d’aprenentatge, aposten per l’autoaprenentatge. En aquest sentit, Neill es partidari d’una educació encara més lliure que la queplanteja l’escola activa. Per això l’any 1921 fundà una escola on els nens aprenen a ser persones que es desenvolupen per si mateixos, persones amb llibertat d’elecció respecte els seus aprenentatges, una escola on la finalitat és aconseguir la felicitat dels infants.

L’escola de Summerhill es basa en tres ideals: LLIBERTAT, FELICITAT i AMOR. Aquests valors no es treballen en les escolestradicionals on la importància del contingut és el més rellevant. Neill considera l’educació amb un principi bàsic: la llibertat. Considera que “un infant difícil és un infant infeliç” i parteix d’aquesta premissa per impartir una educació que té per objectiu arribar a l’obtenció de persones felices, segures de si mateixes i autònomes. En aquest aspecte Neill es diferencia de la pedagogia marxista portada aterme per Makarenko. Aquest defensava una educació marcada, caracteritzada per la disciplina i la manca de llibertat en tots els aspectes. “He tropezado con algunos pedagogos partidarios de que el niño debe corretear y escandalizar, por cuanto así manifiesta su naturaleza. No estoy de acuerdo con esta teoría. El niño no necesita esto para nada”.

L’autor rep influencies de dos grans teòrics:Rosseau i Freud. Rosseau li permet descobrir que l’infant és bo per naturalesa i és la relació amb la societat que el corromp. De Freud es basa en la seva manera de veure la sexualitat. “Freud ens ha familiaritzat amb la idea que el sexe existeix des del començament de la vida [...]”. (pàg. 204)

Neill va crear una escola on els infants poguessin construir-se com a persones i on crear també lesseves pròpies opinions i pensaments de manera lliure, sense rebre influències negatives del seu entorn.

3. ELS PRINCIPIS I PROGRAMA EDUCATIU I LA SEVA APLICACIÓ

Un dia a Summerhill comença a les 8:15 amb un bon esmorzar que s’allarga fins les 9 del matí. Els alumnes i els mestres han d’anar a buscar l’esmorzar a la cuina i després se l’emporten al menjador. Les 9:30 és la hora límit per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Summerhill
  • Summerhill
  • Summerhill
  • Summerhill
  • Summerhill
  • Summerhill
  • Summerhill
  • SUMMERHILL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS